Categorie: verwerking | Gepubliceerd: 18 februari 2019

Oude telefoons in Afrika retour naar Europa

Closing the Loop wil versleten smartphones uit Afrika in Europa laten demonteren. De eerste container met 25.000 afvaltelefoons is nu retour gekomen uit naam van T-mobile.

Afgelopen jaar startte T-mobile de Recycle Deal waarin klanten gestimuleerd worden gebruikte telefoons te recyclen of te laten hergebruiken. De telecomprovider koppelde het door Closing the Loop ontwikkelde One-for-One concept aan het programma. Hierdoor wordt voor iedere telefoon die een tweede leven krijgt een ‘afvaltelefoon’ van de e-waste vuilnisbelt gered. Het merendeel van de toestellen die in Europa een tweede leven krijgen komen terecht in een ontwikkelingsland waar geen mogelijkheden zijn voor recycling. De eerste container met 25.000 smartphones uit naam van T-Mobile vanuit Kameroen is nu terug in Europa om gerecycled te worden.

T-mobile wil daarmee vooral de zakelijke markt bereiken, verduidelijkt Leon Toet, directeur zakelijke markt bij T-Mobile. “Wat wij zien is dat ook zakelijke klanten in deze trend meebewegen en steeds duurzamer inkopen. Dit eisen zij ook steeds meer van hun leveranciers. Het ontwikkelen van programma’s zoals de Recycle Deal sluit hier op aan en resulteert in winst voor milieu, consument en zakelijke markt.”

Closing the Loop zet zich in om het gebruik van mobiele telefoons duurzamer en zelfs ‘circulair’ te maken. De onderneming haalt afgedankte mobieltjes uit landen waar geen (verantwoorde) recyclemogelijkheden zijn naar Europa om daar te worden verwerkt voor recycling. T-Mobile is de eerste telecomprovider die samenwerkt met Closing the Loop.