Categorie: hergebruik | Gepubliceerd: 13 maart 2019

Deelcontainer moet afvalloos Twente dichterbij brengen

Om mensen te stimuleren spullen of etenswaren te delen zijn Twente Milieu en Natuur en Milieu Overijssel gestart met de verspreiding van ruim veertig zogenoemde deelcontainers over Twente.

De eerste deelcontainer staat bij Hengeloër Eef Veenman.
Foto: Eric Brinkhorst

In de opvallende containers, voorzien van een deurtje en planken, kunnen buurtbewoners spullen of etenswaren delen met anderen. Volgens Twente Milieu is het de eerste keer dat een 240 liter-container niet voor afval, maar voor hergebruik en preventie wordt gebruikt. De deelcontainer werd eind vorige zomer al officieel gepresenteerd, maar wordt vanaf deze week ook verspreid.

De deelcontainers worden geplaatst bij inwoners uit Twente die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen. Gebruikers kunnen spullen in de container zetten of juist er uithalen.

Afvalloos Twente

De deelcontainer is één van de stappen naar een Afvalloos Twente: het doel om in 2030 nog maar maximaal 50 kilo restafval per Twentse inwoner per jaar over te houden.

“Alleen afval scheiden is niet voldoende om dat doel te behalen”, zegt Bas Assink, programmamanager Strategie en Innovatie bij Twente Milieu. “Ook preventie is daarbij heel belangrijk. We moeten proberen de afvalberg in zijn geheel te verminderen en voorkomen dat herbruikbare spullen, zoals speelgoed of goed voedsel, onnodig bij het restafval belanden. Door op een zichtbare manier het voedsel en de producten te laten delen, hopen we mensen bewust te maken en te activeren.”

Gerelateerde artikelen