Categorie: communicatie | Gepubliceerd: 05 juni 2019

Advies Suez: 'Kies bij twijfel voor restafval'

95 procent van de Nederlanders vindt dat afval scheiden hoort, maar twee derde vindt dit lastig. Mensen maken hierbij nog veel onbedoelde missers, door producten in de verkeerde afvalbak te gooien.

Zo weet negen op de tien Nederlanders niet dat een wijnglas bij het restafval hoort. Daarnaast denkt 81 procent dat kassabonnetjes in de papierbak horen, terwijl ook hier het restafval de juiste bestemming is. Verder gooit 70 procent van de Nederlanders hun theezakje bij het gft, terwijl ook dit bij het restafval hoort. Dit blijkt uit de Afval Barometer, die afvalbedrijf Suez onder 1.050 Nederlanders ouder dan 18 jaar heeft laten uitvoeren.

Waar hoort welk afval? (Suez Afval Monitor)

 

Bijna alle Nederlanders (99 procent) levert minstens één afvalsoort gescheiden in. Voornamelijk papier en karton (91 procent), glas (85 procent), textiel (76 procent) en plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (75 procent) worden gescheiden van het restafval. Acht op de tien ondervraagden ziet hierin ruimte voor verbetering. Daarom vindt Suez dat betere voorlichting nodig is. “Zes op de tien Nederlanders zegt te weten waar ze informatie kunnen vinden om afval op de juiste manier te scheiden, maar in de praktijk gaat het nog wel eens mis. Daar ligt een rol voor gemeenten en onszelf”, geeft marketingdirecteur Annie de Loijer van Suez aan. “Met de juiste voorlichting kunnen we samen nog meer bereiken.”

En bij twijfel, kies dan voor het restafval, aldus De Loijer. "We merken dat de kwaliteit van gescheiden afvalstromen nog vaak ondermaats is. Dat komt door zogeheten 'stoorstromen' als wijnglazen in de glasbak. Daarnaast mag het oud papier en karton slecht 1 procent aan vervuiling beschikken om nog te kunnen worden gebruikt, maar we merken vaak dat bijvoorbeeld verpakkingen van papier met plastic ook hierbij zit."

Best doen

De ondervraagde deelnemers geven aan graag hun best te willen doen om afval nog beter te scheiden en minder afval te produceren. Zo geeft driekwart aan in de toekomst zo min mogelijk plastic wegwerpproducten te willen gebruiken en tweederde wil zo veel mogelijk verpakkingsvrije producten gaan kopen.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website