Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 22 augustus 2019

Doorzoeking na verdenking van illegale export afval

In verband met een strafrechtelijk onderzoek, waarin een man wordt verdacht van het illegaal exporteren van ongeveer 12 kton afval naar landen in Afrika en Azië, zijn onlangs twee woningen doorzocht en zijn gegevens gevorderd bij een bedrijf in Venlo.

Handhavers doorzochten onlangs twee woningen en vorderden gegevens bij een bedrijf in Venlo.
Foto: AfvalOnline

Het onderzoek is op dinsdag 20 augustus verricht door de Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder leiding van het Functioneel Parket van het OM. Tijdens de doorzoeking is onder meer de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Verder is beslag gelegd op enkele tienduizenden euro’s en verschillende waardevolle goederen zoals dure horloges.

Geen vergunning

De zaak is aan het rollen gebracht na een melding bij de ILT. De verdachte heeft volgens de inspectiedienst nog nooit een vergunning aangevraagd voor de export van afval. Daarnaast wordt hij ervan verdacht het met de export verdiende geld te hebben witgewassen.

PVC

De verdachte exporteerde onder andere PVC. Een kwalijke zaak, want dit materiaal kan niet ongecontroleerd worden verbrand, omdat er dan giftige gassen vrijkomen. De kans dat dit is gebeurd in de landen in Afrika en Azië waar de verdachte zijn afval naar toe stuurde, lijkt groot.

Goede verwerking

In het algemeen geldt dat er voor het exporteren van afval een vergunning moet worden aangevraagd bij de ILT. Op die manier is er duidelijkheid over de bestemming van het afval, is het ontvangende land hiervan op de hoogte en kan het op een goede manier worden verwerkt.