Categorie: Innovatie en techniek | Gepubliceerd: 28 augustus 2019

Zwarte verpakking van PP wordt zichtbaar voor sorteermachine

Met de inzet van nieuwe kleurstoffen zegt additievenfabrikant Clariant erin te zijn geslaagd om zwarte verpakkingen van PP zichtbaar te maken voor sorteermachines.

Unilever voegde eerder al een additief toe aan zwarte verpakkingen van HPDE.
Foto: Unilever

In de meeste geautomatiseerde kunststofsorteerinstallaties kunnen near-infrared sensoren verschillende polymeren identificeren doordat deze infraroodlicht ieder op hun eigen manier terugkaatsen. Zwarte kunststoffen absorberen echter bijna al het infraroodlicht en zijn daardoor lastig uit te sorteren.

Merkeigenaren en verpakkers worden om die reden nogal eens gevraagd af te zien van zwarte kunststof verpakkingen. Volgens additievenfabrikant Clariant is er voor hen die graag vasthouden aan een zwarte verpakking nu echter een oplossing. Het bedrijf heeft nieuwe kleurstoffen ontwikkeld die voor een zwarte verpakking zorgen die wél detecteerbaar is voor sorteerinstallaties.

Clariant claimt dat uit tests bij Tomra inmiddels is gebleken dat zwart PP met de nieuwe kleurstoffen even goed te detecteren is als niet gekleurd PP. In mei kondigde Unilever al aan in de loop van dit jaar een nieuw detecteerbaar zwart pigment in zijn verpakkingen van HDPE te gaan gebruiken.

Overigens zijn er sorteerders die zwarte kunststof verpakkingen wel kunnen detecteren in hun installaties. In Nederland lukt dit Attero bijvoorbeeld met een lasertechniek.