Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 15 november 2019

Vlamingen moeten zuiniger omgaan met batterijen

Na een campagne om Vlamingen te bewegen meer lege batterijen in te leveren, vragen Ovam en Bebat in de Europese Week van de Afvalvermindering aandacht voor het zuiniger omspringen met batterijen.

Een beeld uit de campagne die Vlamingen moest bewegen meer batterijen in te leveren.
Foto: Ovam/Bebat

De Ovam en Bebat, het bedrijf dat in Vlaanderen verantwoordelijk is voor de inzameling van batterijen, riepen Vlamingen de afgelopen weken op hun lege batterijen toch vooral in te leveren. De ruim 84 miljoen lege batterijen die in Vlaanderen liggen te verstoffen zijn na recycling namelijk goed voor ruim 2 kton aan grondstoffen. Het gaat om 450 ton ijzer, 300 ton zink en om maar liefst 10 ton kobalt en 35 ton nikkel; dat zijn zeer waardevolle materialen.

Met name kobalt wordt vaak in uiterst moeilijke en weinig duurzame omstandigheden ontgonnen. Met de 10 ton die zomaar in de huiskamers ligt, kunnen bijna 2 miljoen smartphonebatterijen, meer dan 250.000 laptops en 130.000 batterijen voor elektrische fietsen worden gemaakt. Alle reden dus om de batterijen in te leveren, vinden de Ovam en Bebat. Of de campagne die vandaag wordt afgesloten veel effect heeft gehad, kan nog niet gezegd worden.

De volgende campagne staat echter al weer op het punt van beginnen. Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering, die loopt van 16 tot en met 24 november, verspreiden de Oveam en Bebat tips om zuiniger om te gaan met batterijen zodat Vlamingen minder batterijen gaan gebruiken.

Gerelateerde artikelen