Categorie: inzameling | Gepubliceerd: 18 november 2019

Delfzijl in vijf stappen naar Vang-ambitie

Met vijf acties wil de gemeente Delfzijl volgend jaar de Vang-doelstellingen gaan halen.

Delfzijl produceert nu nog 165 kilo restafval per persoon en zit op een scheidingspercentage van 65 procent. In 2020 moeten die cijfers conform de Vangdoelstelling respectievelijk 100 kilo en 75 procent zijn.

"We zitten nu volop in de voorbereiding, waarbij we zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen van onze inwoners", vertelt wethouder IJzebrand Rijzebol op de website van de gemeente. "Volgend voorjaar beginnen we met de eerste acties. Samen met onze afvalverwerker Omrin starten we dan de campagne: ‘Van Afval Naar Grondstof – Samen halen we alles eruit'. We zorgen ervoor dat onze inwoners voldoende informatie hebben over de juiste manier van afval scheiden en wanneer de invoering van de vijf acties plaatsvindt."

Acties

Die vijf acties houden in: chips op containers, extra containers voor gft, een Biobakje voor keukenafval, invoering van de Best-tas en nascheiding. De chips op containers zijn niet bedoeld voor diftar, waar wethouder Rijzebol geen voorstander voor is. "Dat is niet alleen een erg duur systeem, het is ook kwetsbaar. Ik denk dat het zwerfafval erdoor toeneemt", zegt hij. In plaats daarvan moeten de chips zorgen dat er geen afval meer in niet-geregistreerde containers aangeboden wordt.

Na de zomer van 2020 zullen alle huishoudens in laagbouw drie containers hebben: voor gft, restafval en oud papier. Ook bij hoogbouw komen gft-containers te staan. "Flatbewoners krijgen een gerecycled Biobakje, zodat ze niet met ieder blaadje sla of theezakje naar beneden hoeven." Met de Best-tas worden boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel twee keer per jaar ingezameld. Volgens de wethouder zal dit veel kilo's restafval schelen, want zowel gft als de Best-spullen zijn relatief zwaar.

Nascheiding

Tot slot zet Delfzijl de nascheiding van pmd door Omrin in om tot de 100 kilo restafval per inwoner te komen. Rijzebol is daarvan onder de indruk: "Ik heb die machine aan het werk gezien. Het is onvoorstelbaar hoe dat apparaat bijvoorbeeld melkpakken verwerkt. Die pakken hebben een sluiting van plastic, een soort aluminium binnenkant en de buitenkant is van papier. De machine haalt dat perfect uit elkaar. Onvoorstelbaar!"