Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 26 november 2019

Afval loont stopt: “De energie is op, het perspectief weg”

Omdat de gewenste groei in filialen en gemeenten is uitgebleven, heeft oprichter van Afval loont Jørgen van Rijn besloten te stoppen met zijn initiatief dat burgers stimuleert hun afval beter te scheiden.

Een consument levert afval in bij Afval loont.
Foto: Afval loont

Voor het eind van het jaar sluiten de deuren van de filialen van Afval loont. In Rotterdam, Barendrecht, Noordwijk en Den Haag zal in december voor het laatst het gescheiden afval lonen voor haar deelnemers. De reden voor het stoppen van het initiatief waarbij burgers worden betaald per kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval, is dat er volgens initiator Van Rijn onvoldoende toekomstperspectief is binnen de huidige politieke mogelijkheden van gemeenten. Het concept is rendabel, maar de wet- en regelgeving in combinatie met politieke onzekerheid hebben hem doen besluiten te stoppen met Afval loont in zijn huidige vorm, zo laat hij weten in een vandaag verstuurd persbericht. Behalve Van Rijn zijn ook investeerder Social Impact Ventures Nederland, afvalbedrijf Renewi en adviesbureau Rebel Group mede-eigenaren van Afval loont.

Realistisch

“Ik kijk terug met grote trots en voldoening op hetgeen we hebben bereikt. Er is in negen jaar tijd 15 miljoen kilo aan grondstoffen ingezameld en 1 miljoen euro gespaard door onze deelnemers”, zegt Van Rijn. “In totaal hebben meer dan een miljoen bezoekers onze dertien filialen bezocht. Afval loont heeft meer dan twintig mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een betaalde baan geboden en heeft onder andere ook een mobiel filiaal, de Wisseltruck, in gebruik genomen. De gewenste groei in filialen en gemeenten is echter uitgebleven. En dan moet je realistisch zijn en deze keuze durven te maken”.

Afval loont zal alle (financiële) zaken netjes afhandelen met deelnemers, afnemers, leveranciers en personeel. De vooruitzichten voor 2020 waren van dien aard dat een dergelijke afwikkeling voor alle stakeholders waarschijnlijk onmogelijk zou worden.

Van Rijn maakt van de gelegenheid gebruik om de directie, het personeel en alle andere stakeholders die een bijdrage hebben geleverd aan Afval loont te bedanken. “De energie is helaas op en het perspectief weg. Tijd om iets anders te gaan doen”, besluit de ondernemer.

Tegenvaller

Het einde van Afval loont kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Eind september werd al bekend dat de sociale onderneming op 14 december aanstaande definitief de deuren sluit in Barendrecht. Afval loont startte er in 2015 om de afvalscheiding in de gemeente te verbeteren, maar dat lukte slechts deels. Het aantal inleverpunten zou te klein zijn en er zou slechts een beperkte groep bereikt worden. Ongeveer 29 procent van de inwoners zou gebruik maken van Afval loont. Daarom zet Barendrecht liever in op nascheiding.