Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 december 2019

Cranendonck wil bouwafval carnavalswagens hergebruiken

Samen met carnavalsverenigingen is de gemeente Cranendonck een proef gestart om het afval dat bij de bouw van carnavalswagens vrijkomt, gescheiden in te zamelen. Het doel: minimaal 75 procent van het afval opnieuw gebruiken.

Bij het bouwen van carnavalswagens komt veel afval vrij, maar een groot deel hiervan wordt niet (goed) gescheiden en kan daardoor alleen als restafval worden verwerkt. In – naar eigen zeggen – het kader van duurzaamheid draagt de gemeente Cranendonck wagenbouwgroepen uit om een circulaire carnavalswagen te bouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van recyclebare materialen die hun waarde behouden en niet zo snel op de afvalberg belanden.

Via de carnavalsverenigingen worden zogeheten ‘Big Bags’ beschikbaar gesteld, waarmee het afval van de bouw van een carnavalswagen gescheiden kan worden aangeleverd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen hout, piepschuim, papier en verf en verfresten. Deze afvalstromen kunnen op enkele momenten per jaar gratis naar de milieustraat gebracht worden. Bij de Big Bags ontvangen de bouwers ook informatieposters met de voorwaarden voor de afvalstromen. Zo wil Cranendonck minimaal 75 procent van het bouwafval hergebruiken. Al het overige carnavalsafval dat moet worden verwerkt als restafval, kan tegen betaling van het normale tarief van 18,65 euro per kubieke meter afgevoerd worden.

Voor de drie bouwers van de meeste duurzame plannen stelt de Brabantse gemeente prijzen beschikbaar van 500 euro, 300 euro en 150 euro.

Meer weten over Gemeente Cranendonck?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website