Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 04 februari 2020

Afvalpreventieproject 100-100-100 gaat internationaal

Het project 100-100-100, dat honderd huishoudens uitdaagt om honderd dagen afvalvrij te leven, is met een recordaantal van 656 huishoudens gestart in Antwerpen. In ruim vier jaar deden in Nederland al meer dan honderd gemeenten mee aan de proef.

De deelnemers van ‘FC Minder Afval’, zoals het afvalpreventieproject in België heet, krijgen wekelijks verschillende tips en een specifieke opdracht rondom hun huishoudelijk afval. Daarnaast wegen zij hun restafval en voeren dit in via het online platform om zo de daling van hun restafval te meten.

Een pilot van dit project in België, die van half oktober tot eind januari 2019 al draaide in de wijken Antwerpen-Zuid en Nieuw Zuid, bleek z’n vruchten al af te werpen. Waar een Antwerpenaar gemiddeld 111 kilo restafval produceert in 100 dagen, slaagden de deelnemers erin om dat terug te brengen tot gemiddeld 36 kilo tijdens de proef. Dat is maar liefst twee derde minder. 

Vier vuilniszakken restafval

Het project is bedacht door afvalinzamelaar Rova uit Zwolle. Rova startte in 2015 met 19 gemeenten, in 2019 werd de 100ste deelnemende gemeente in Nederland aangetikt. De meer dan honderd deelnemende gemeenten in Nederland lieten keer op keer zien dat er nog een enorme potentie is om afval beter te scheiden en restafval te verminderen. De gemiddelde Nederlander produceert elk jaar bijna 240 kilo restafval. De deelnemers van 100-100-100 hoefden maar 25 kilo per jaar naar de container te brengen. Dat zijn ongeveer vier volle vuilniszakken per jaar waar het gemiddelde nu zo’n veertig zakken per inwoner is.

Meer weten over N.V. ROVA Holding?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website