Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 05 februari 2020

Zuid-Holland investeert in innovatieve aanpak plastic afval

Via het programma P>Act ontvangen drie samenwerkingsprojecten 150.000 euro van de Provincie Zuid-Holland voor initiatieven rond plastic afval. Daarnaast heeft de provincie een bijdrage geleverd aan de Shoreliner, een installatie die plastic uit het water vist.

In het kader van de Pact naar Act (P>Act) Challenge verdeelt Zuid-Holland 150.000 euro over drie verschillende projecten die een oplossing hebben voor problemen met plastic. Shared Packaging krijgt 50.000 euro voor herbruikbare verpakkingen voor thuisbezorgd restaurants. Polytential krijgt hetzelfde bedrag voor een slimme scanner die razendsnel de samenstelling van kunststoftypen-mix-recyclaat kan bepalen of het direct geschikt is om mee te 3D-printen zonder toevoeging van virgin materiaal. En ook WPT Biobased krijgt 50.000 euro, maar dan voor composteerbare bloempotten van papier en een afbreekbare biopolymmer. De financiële bijdrage van de provincie moet de initiatieven ruimte geven zich te ontwikkelen en op te schalen. Het P>Act programma is een initiatief van provincies Overijssel en Zuid-Holland en regionale ontwikkelmaatschappijen OostNL en InnovationQuarter.

Zuid-Holland ondersteunde eerder al de ontwikkeling van de Shoreliner, een installatie die plastic uit het water vist voordat het op de oevers belandt of de zee instroomt. Deze installatie werd deze week officieel in gebruik genomen. De Shoreliner is ontwikkeld door ingenieursbureau Tauw en won in de Rotterdamse Haven al de prijs voor het meest duurzame havenproject. De Shoreliner krijgt nu een half jaar een plek in Strijensas en verhuist daarna naar een locatie aan de kant van Goeree-Overflakkee.