Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 16 maart 2020

Abu Dhabi bindt strijd aan met wegwerpplastics

Abu Dhabi wil in 2021 de hoeveelheid wegwerpplastics flink verminderen en plastic tasjes voor eenmalig gebruik helemaal verbieden.

Het milieu-agentschap van het emiraat kondigde daar vorige week uitgebreid beleid voor aan. De Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi onderdeel van is, zijn grootverbruikers van plastic tasjes. Er zouden jaarlijks 11 miljard plastic tasjes gebruikt worden. Dat komt neer op 1.184 tasjes per persoon, op een wereldwijd gemiddelde van 307 tasjes per persoon per jaar. Nederland zit sinds het verbod op gratis plastic tasjes op een gemiddelde van 35 tasjes per inwoner.

Abu Dhabi heeft de zestien meest voorkomende wegwerpplastics die in zee belanden geïdentificeerd en daar het beleid op gebaseerd. Het gaat naast plastic tasjes om onder meer bekertjes en deksels, plastic bestek, rietjes, roerstaafjes en voedselverpakkingen. Voor plastic flesjes komt er statiegeld. Voor andere producten wordt een verbod op gratis verstrekking overwogen, vergelijkbaar met de Europese aanpak van plastic tasjes.