Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 24 april 2020

Oudpapierorganisaties blij met hervatting papierinzameling

In verband met de coronacrisis besloten verschillende gemeenten de afgelopen periode de inzameling van oud papier op te schorten. Tot tevredenheid van oudpapierorganisaties kwam een aantal gemeenten daar echter ook weer snel op terug.

De gemeenten stopten met de (huis-aan-huis) inzameling van oud papier vanwege het uitvallen van vrijwilligers in die gemeenten en van chauffeurs als gevolg van de coronamaatregelen. Na een gezamenlijke oproep van de Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI), de stichting Papier Recycling Nederland (PRN), de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papierfabrieken (VNP) en Nedvang heeft een aantal gemeenten genoemd besluit teruggedraaid. Voorbeelden zijn de gemeenten Arnhem, Houten en Uden. Door afspraken met de papierinzamelaar kon de inzameling van oud papier op een veilige manier worden voortgezet.

In Uden was het de gemeente die daartoe het initiatief nam. “Het niet ophalen van oud papier zou kunnen leiden tot een toename van het restafval en verhoogde druk op de milieustraten”, vertelt Hiltja Hoff, adviseur afvalbeheer bij de gemeente Uden. “Daarnaast wilden wij de burgers ontlasten. Die zouden anders hun oud papier langere tijd in huis moeten bewaren.” Uden sprak met de papierinzamelaar af dat deze naast chauffeurs voorlopig ook beladers levert. Hoff: “De vrijwilligers zitten daardoor thuis. We bekijken de situatie van week tot week. Het liefste willen we natuurlijk terug naar de oude situatie, maar dit is een goede, tijdelijke oplossing.”

De papier- en kartonketen is blij met dergelijke initiatieven. Hielke van den Brink, directeur van PRN, hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld van Arnhem, Houten en Uden zullen volgen. “Hygiënepapier en verpakkingen voor voedsel en farmaceutische producten vervullen een cruciale rol in deze crisistijd. Oud papier is dé grondstof voor de productie van nieuw papier en karton en dus van veel verpakkingen en hygiëneproducten. 86 procent van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oud papier. Om nieuw papier te kunnen maken, moet voldoende oud papier worden opgehaald.”

Samenwerking

Om te voorkomen dat het ophalen, sorteren en recyclen van verpakkingsafval in Nederland afneemt of stagneert is begin deze maand het Crisisteam pmd, glas en papier opgericht. Dit team bestaat uit het Afvalfonds Verpakkingen, VPKT, Regie Kunststoffen Nederland (RKN), Nedvang, VNG, NVRD, Vereniging Afvalbedrijven, HVC, VNG, PRN en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van den Brink: “Het crisisteam signaleert de risico’s en moeilijkheden die het virus met zich meebrengt en ontwikkelt scenario’s en draaiboeken om deze beheersbaar te maken. Op die manier kan snel worden gehandeld bij calamiteiten.”

Volgens Hans Koning, directeur van de FNOI, is samenwerking op landelijk én lokaal niveau juist nu noodzakelijk. “Wij helpen graag bij het vinden van oplossingen voor mogelijke problemen bij de inzameling van oud papier. Schroom niet om contact met ons op te nemen.”

Meer weten over Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website