Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 09 juni 2020

"Tijd rijp voor luierrecycling in Nederland"

Met de verbeterde luierrecyclingtechniek van Knowaste wil Diaper Recycling Europe alle soorten wegwerpluiers en incontinentiemateriaal recyclen tot nieuwe materialen. Te beginnen in Nederland.

Mark Donders.
Foto: Petra Frans

Diaper Recycling Europe is het nieuwe bedrijf van ondernemers Mark Donders van De Bries en Edwin Verhoef van Cuartel. “Het is noodzakelijk dat er weer een installatie komt die luiers voor 100 procent gaat recyclen, dat heeft veel te lang geduurd”, zegt Donders. “Gemeenten zitten hier op te wachten en de technologie is er om luiers goed te recyclen.”

Donders en zijn partner hebben een licentie om in Europa luiers te gaan verwerken met de verbeterde recyclingtechniek van Knowaste. Met die technologie werden tot 2007 luiers verwerkt in Arnhem, totdat het Amerikaanse moederbedrijf de stekker uit de installatie trok.

Vijftien jaar te vroeg

“We waren destijds eigenlijk vijftien jaar te vroeg met de installatie”, zegt Donders, die zelf acht jaar voor Knowaste werkte. “We zijn in Nederland inmiddels veel verder met afvalscheiding. Door het Vang-programma kijken gemeenten nu serieus naar hoe ze hun restafval kunnen terugdringen en dus ook naar luiers.”

De installatie die ooit in Arnhem stond had een capaciteit van 70 kton. Volgens Donders was die na acht jaar nog maar voor de helft gevuld. “Nu mikken we op een installatie van 36 tot 38 kton”, vertelt hij. “Die krijgen we gemakkelijk vol. Het is nu vooral zaak om een locatie te vinden voor de installatie.”

Meerdere installaties

Volgens de ondernemer lopen er gesprekken met diverse partijen, maar voorlopig wil hij niets kwijt over welke partijen dat dan zijn. “In 2022 willen we een installatie openen in Nederland, snel gevolgd door meerdere installaties in Europa”, aldus Donders. “Hoe snel het gaat hangt af van hoe snel we geschikte locaties vinden en bijvoorbeeld van de vergunningen die al op een locatie zitten.”

In de nieuw te bouwen installatie worden luiers geshredderd om vervolgens een pulper in te gaan. “We halen als eerste de plastics eruit, die gaan drijven. Deze drogen en agglomereren we zodat ze hergebruikt kunnen worden”, legt Donders uit. “Vervolgens ontdoen we de papiervezels en sapkorrels van het vocht. Van de papierfractie en het gedeactiveerde absorptie materiaal maken we kattenbakkorrels.”

Donders stelt dat het proces zeer veilig is. De materialen worden volgens hem keurig ontdaan van pathogenen en medicijnresten.