Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 30 juni 2020

Recupel blijft bezorgd over koelkasten

Er werden in 2019 in België meer koelkasten correct ingezameld en verwerkt, maar producentenorganisatie Recupel blijft bezorgd over de grote lekstroom.

In 2019 zamelden Recupel en haar partners 9 procent meer koelkasten en vriezers in dan een jaar eerder. In totaal werden 148.722 apparaten via Recupel ingezameld. In 2018 waren dat er 136.007.

"De resultaten zitten in de lift, en dat stemt ons tevreden. Koelkasten bevatten schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen die manueel verwijderd moeten worden. Enkel erkende verwerkers beschikken over de nodige vergunningen en installaties om dit proces uit te voeren. Aan de hand van hun recyclagetechieken wordt ook 98 procent van de materialen in een koelkast opnieuw gebruikt. Plastics worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in de automobielsector,” licht Saar Bentein, woordvoerster van Recupel, toe.

Recupel luidde vorig jaar de noodklok over de lekstroom van koelkasten. In 2018 kwamen naar schatting bijna 226.000 koelkasten en vriezers niet bij een erkende verwerker terecht. In 2019 gaat het om circa 190.000 toestellen. Een daling dus, maar uiteraard nog steeds te veel. Volgens Recupel is elk foutief verwerkt apparaat vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer. In het najaar volgt daarom een nieuwe campagne.

Trackers

Recupel liet vorig jaar een aantal afgedankte koelkasten en vriezers tracken, om zo te testen waar ze terecht komen. Aangezien de wedstrijd nog volop bezig was toen de coronacrisis uitbrak, bereikten niet alle geïnstalleerde trackers hun eindbestemming. Voorlopig ziet Recupel twee trends. Het merendeel van de trackers kwam goed terecht, bij een kringloopwinkel of een erkende verwerker. Vijf belandden echter buiten het officiële circuit. Eén koelkast werd verwerkt bij een schroothandelaar die niet over de nodige vergunningen beschikt. Drie trackers verdwenen via de haven van Antwerpen en de haven Van Duinkerke en werden dus onrechtmatig geëxporteerd. Eén koelkast met tracker werd gestolen uit de inzamelcontainer van Eldi.