Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 21 juli 2020

SNB en Omya verlengen samenwerking rond levering CO2

Slibverwerker SNB gaat nog eens tenminste drie jaar CO2 leveren aan buurbedrijf Omya.

De slibverbrandingssinstallatie van SNB in Moerdijk.
Foto: Frank Poppelaars

Omya op Moerdijk is onderdeel van het gelijknamige wereldwijd opererende concern dat vulstoffen en pigmenten produceert. Al sinds 2004 zet de fabriek op Moerdijk CO2 van SNB in als grondstof voor de productie van calciumcarbonaat. Dit product fungeert als witmaker voor papier.

In 2004 is een rookgasleiding met een lengte van 700 meter aangelegd die letterlijk de weg oversteekt van SNB naar de Omya-fabriek via een brugconstructie. Omya kan de af te nemen hoeveelheid rookgassen doseren, afhankelijk van de benodigde hoeveelheid voor het productieproces. De hoeveelheid CO2 die het bedrijf afneemt, schommelt nu enkele jaren rond de 25.000 tot 40.000 ton per jaar.

Circulaire keten

SNB-directeur Silvester Bombeeck is verheugd over de contractverlenging. “We streven ernaar om CO2-neutraal zuiveringsslib te verwerken. De samenwerking met Omya levert hiervoor een belangrijke bijdrage en daarmee ook in onze ambitie om samen met de waterschappen een circulaire afvalwater- en slibketen te realiseren. Wij zijn dan ook blij met de voortzetting van onze zestienjarige samenwerking.”

“Omya neemt door de digitalisering de laatste jaren wel minder CO2 af, bekent Bombeeck. Dit proberen wij te compenseren met bijvoorbeeld de inzet van biodiesel (HVO) voor slibtransport”, aldus de directeur.

Meer weten over N.V. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website