Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 01 september 2020

Suez wil koers houden en is niet gediend van avances Veolia

De Raad van Bestuur van Suez heeft opnieuw zijn vertrouwen uitgesproken in het strategische project Suez 2030. Van Veolia's plotse avances zijn de bestuurders van het Franse milieubedrijf niet gecharmeerd.

De Raad van Bestuur kwam gisteren samen nadat Veolia via een persbericht wereldkundig had gemaakt dat het bedrijf Suez wil overnemen. Unaniem herhaalden de Suez-bestuurders na afloop van hun samenkomst alle vertrouwen te hebben in Suez 2030, de strategie die ervoor moet zorgen dat Suez ook in de toekomst succes kan blijven opereren als onafhankelijk bedrijf. In het kader van dit programma wil het bedrijf meer dan 1 miljard euro aan kostenbesparingen doorvoeren en tot 4 miljard euro aan activiteiten gaan verkopen.

Synergie

De Suez-bestuurders stellen dat de avances van Veolia ‘ongevraagd’ zijn en dat Suez geen gesprekken heeft gevoerd met Veolia over een mogelijke fusie. Ze stellen dat het aanbod van de concurrent zorgen oproept over de toekomst van waterzuiverings- en distributieactiviteiten in Frankrijk, evenals over de werkgelegenheid, gezien de hoeveelheid synergiën die door Veolia is aangekondigd. Veolia zou ruimte zien voor kostenbesparingen door synergiën oplopend tot 500 miljoen euro binnen vier jaar.

De plannen van Veolia leiden volgens de Suez-bestuurders tot disynergie en verlies van kansen in Frankrijk en in het buitenland. Bovendien zou de complexiteit van het gekozen proces leiden tot een operationele onderbreking van twee jaar, terwijl verschillende teams, in een post-Covid-context, gefocust moeten zijn op de uitvoering van hun strategisch plan.

Nader onderzoek

De Raad van Bestuur van Suez heeft inmiddels een ad-hoccomité opgericht dat de door Veolia voorgestelde transactie (allereerst een overname van aandelen van Engie in Suez) nader gaat onderzoeken. Dit met oog voor het maatschappelijk belang van het bedrijf voor alle stakeholders van Suez en waardecreatie voor alle aandeelhouders.