Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 10 september 2020

Schroothandelaren verdacht van betrokkenheid bij witwassen

Het OM verdenkt twee schroothandelaren ervan miljoenen euro's te hebben rondgepompt via eigen bankrekeningen en rekeningen van zogenaamde verkopers en kopers van metalen. Daarbij is vermoedelijk gewerkt met valse facturen.

In een witwasonderzoek naar criminele geldstromen heeft de Dienst Landelijke Recherche gisteren op meerdere locaties in Nederland doorzoekingen uitgevoerd. In acht woningen en op twee bedrijfslocaties verspreid over Nederland is gelijktijdig naar administratie en gegevensdragers gezocht. Er is beslag gelegd op twee vuurwapens, ongeveer 50.000 euro contant geld, administratie en digitale gegevensdragers.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM), richt zich op een vermoedelijke criminele geldstroom, waarbij onder anderen twee schroothandelaren betrokken zouden zijn. In totaal zou er over een periode van drie jaar rond de 10 miljoen euro zijn rondgepompt via bankrekeningen van zowel de schroothandelaren als de zogenaamde verkopers en kopers van metalen. Daarbij zijn vermoedelijk valse facturen gebruikt om de geldstroom een ogenschijnlijke legale herkomst te geven.

Doorzoekingen

De doorzoekingen hebben plaatsgevonden in woningen in de gemeenten Den Bosch, Huizen, Steenwijkerland, Zandvoort, Maasdriel, Hoeksche Waard en Veere. De twee bedrijfspanden die de politie doorzocht, liggen in Rotterdam en Zwijndrecht. Het OM heeft de namen van de verdachte schroothandelaren niet openbaar gemaakt. Aanhoudingen in een later stadium van het onderzoek worden niet uitgesloten. 

Eerder deze zomer werden in opdracht van het OM ook al een doorzoeking gedaan bij Geerlings Metaalrecycling in Venlo. Ook hier richtte het onderzoek zich op witwaspraktijken. Bij het bedrijf werd een grote hoeveelheid munitie en mortieren aangetroffen. Verder werd beslag gelegd op contant geld, auto's, horloges en vuurwapens. In verband met de vondst van een aanzienlijke hoeveelheid druppelflesjes hennepolie en henneptoppen besloot de burgemeester het terrein van Geerlings 12 maanden te sluiten.