Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 13 oktober 2020

Maatregelen nodig tegen vervuiling gft

Afval- en milieuorganisaties vragen middels een petitie de regering maatregelen te nemen om de groeiende vervuiling van gft tegen te gaan.

Acht organisaties boden daarvoor op 13 oktober een petitie aan bij de Tweede Kamer-commissie Infrastructuur en Waterstaat. Het gaat om de Vereniging Afvalbedrijven, de BVOR, Recycling Netwerk, Natuur & Milieu, MVO Nederland, BRBS Recycling, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Centre for Soil Ecology.

Zij wijzen erop dat de vervuiling in het Nederlands gft toeneemt. In 2000 bedroeg de vervuiling nog maar 1 procent, nu ligt dat rond de 5 procent. Als deze trend doorzet, dreigt de recycling van gft te moeten stoppen, zeggen de organisaties. Ze vragen daarom om drie maatregelen: een kwaliteitsnorm voor gft, met een maximale vervuiling van 2 procent, recyclingdoelstellingen voor gemeenten (in plaats van of naast de bestaande Vang-doelstellingen) en een verbod op wegwerplogo's die aangeven dat een composteerbare verpakking in het gft mag, terwijl dit volgens de wel/niet-lijst van Rijkswaterstaat niet mag.

Vanwege de strengere coronamaatregelen is de petitie digitaal aangeboden. Boris van der Ham (voorzitter Vereniging Afvalbedrijven) en Vincent Kok (operationeel directeur Indaver Nederland) zullen de petitie met de titel ‘Terug naar schoner gft-afval voor nog schonere compost’ overhandigen aan voorzitter Agnes Mulder. Dat gebeurt middels een video met de inhoud van de petitie.

De verfilming van de petitie door de Vereniging Afvalbedrijven. Bron: YouTube/Vereniging Afvalbedrijven

Meer informatie:

» Petitie voor schoner gft