Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 15 oktober 2020

Renewi zet in op verwaarding Vlaams voedselafval

Vanaf 2021 moeten bedrijven in Vlaanderen hun keukenafval en etensresten verplicht gescheiden inzamelen. Renewi springt in de markt met totaaloplossingen.

De scheidingsverplichting geldt per 1 januari 2021 voor supermarkten en bedrijven waar minstens eens per week warme maaltijden worden gereserveerd of bereid. Nu komt dat nog veelal bij het restafval terecht. "Dat is jammer, want keukenresten, bordresten, bereidingsresten, etenswaren die over datum zijn en productieresten kunnen nog gevaloriseerd worden: als bron van energie, maar ook als grondstof", zegt Jens Crabbe, sitemanager van Renewi Kampenhout.

Op deze locatie verwerkt Renewi voedselafval. Jaarlijks komt hier zo'n 12 kton swill terecht. Dat wordt gescheiden in organisch materiaal en verpakkingsresten, waarna het bioafval wordt vergist en er biogas uit wordt geproduceerd. Het digestaat wordt in de landbouw toegepast als meststof. Vanaf 2021 verwacht het bedrijf beduidend grotere volumes. Crabbe: "Daarom gaan we deze activiteiten in de toekomst opschalen. Het is een groeiverhaal waar we sterk in geloven."

Bedrijven die hun voedselafval nog niet scheiden, krijgen extra ondersteuning van Renewi, met bijvoorbeeld speciale inzamelmiddelen.