Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 12 november 2020

Westerkwartier treedt toe tot Omrin

De gemeenteraad van Westerkwartier is met grote meerderheid akkoord gegaan met de toetreding tot Omrin.

Het restafval van Westerkwartier gaat straks naar de Reststoffenenergiecentrale (Rec) van Omrin.

Slechts twee van de 33 raadsleden stemden gisteren (11 november) tegen het toetredingsvoorstel. Daarmee gaat Omrin vanaf 1 januari 2022 het restafval en gft van de gemeente verwerken. Nu doet Attero dat nog, maar dat contract loopt eind 2021 af. Westerkwartier koopt vijftig aandelen voor een bedrag van 151.950 euro. Westerkwartier is straks de enige bronscheidende gemeente binnen Omrin, maar het bedrijf heeft toegezegd dat het ook restafval en brongescheiden kunststof kan verwerken.

Er werden nog enkele moties ingediend over onder meer de duurzaamheid, veiligheid en werkgelegenheid, maar deze werden allemaal voor stemming ingetrokken. Er waren onder meer zorgen over de veiligheid van de Rec, maar toezeggingen van de wethouder en Omrin wisten deze zorgen van de gemeenteraad al weg te nemen.

ARCG

De toetreding tot Omrin gebeurt in samenwerking met Groningen en Het Hogeland, de andere gemeenten in Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG). Eind oktober stemde de gemeenteraad Het Hogeland al in met de aankoop van aandelen van Afvalsturing Friesland, de verwerkingstak van Omrin. De gemeenteraad van Westerkwartier had eerder nog twijfels bij de overstap, maar is nu dus alsnog overstag gegaan. Het college van B en W van Westerkwartier voerde aan dat Omrin lagere tarieven hanteert, een goed scheidingsrendement behaalt en goed scoort op CO2-reductie.