Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 23 november 2020

Systeemheffing PRN stijgt licht naar 2,90 per ton

De afvalbeheersbijdrage voor het PRN-systeem stijgt met 30 eurocent en bedraagt daarmee voor 2021 2,90 euro per ton papier en karton niet zijnde verpakkingen (grafisch papier en karton).

Dat maakt het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) bekend. De systeemheffing is ter dekking van de instandhoudingskosten van de Stichting Papier Recycling Nederland (PRN) en de Stichting Verwijderingsfonds (SVF). Denk bijvoorbeeld aan ‘systeemkosten’ als: personeelskosten, de huur van het pand en kantoorkosten. Daarom wordt deze afvalbeheersbijdrage ook wel systeemheffing genoemd.

De stijging van 0,30 euro is noodzakelijk door de huidige marktsituatie als gevolg van de corona-uitbraak. De stijging van de heffing is beperkt gebleven door onttrekking uit het eigen vermogen van de SVF, laat het KVGO weten. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de marktsituatie in 2021 zich weer gunstig ontwikkelt. Mocht dit niet het geval zijn dan kan de heffing in 2022 hoger uitvallen dan die in 2021.

Verschillende heffingen

De systeemheffing heeft niets te maken met een mogelijke heffing die de SVF kan opleggen indien er een ketendeficit ontstaat. De ketendeficitheffing (afvalbeheersbijdrage papier- en karton) wordt alleen opgelegd indien de marktprijs voor oud papier en karton zakt onder de kostprijs voor inzamelen van oud papier en karton. Deze ketendeficitheffing is nodig om de inzameling van oud papier en karton en de herverwerking daarvan in stand te houden. Sinds het afsluiten van het 1e papiervezelconvenant in 1998 is er slechts een keer – in 2009 – een ketendeficitheffing opgelegd. Ook heeft de systeemheffing niets te maken met de afvalbeheersbijdrage voor verpakkingen van de Stichting Afvalfonds Verpakkingen die op dit ogenblik 22 euro per ton voor verpakkingen van papier of karton bedraagt.

Zowel de systeemheffing als een ‘ketendeficitheffing’ voor grafisch papier en karton moet betaald worden door partijen die als eerste in Nederland papier of karton afnemen (niet verpakkingen) met als doel dit op de Nederlandse markt ter beschikking te stellen, en bij import van kant en klare producten van papier en karton. Bedrijven die hun papier in Nederland inkopen bij de papiergroothandel betalen de heffing via de factuur van deze groothandel. De andere bedrijven krijgen een factuur van de SVF.

Meer weten over Stichting Papier Recycling Nederland (PRN)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website