Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 14 december 2020

Zoetermeer kiest voor bronscheiding en diftar

Zoetermeer kiest in haar nieuwe afvalbeleid opnieuw bewust voor bronscheiding. Meer pmd-inzameling, minder restafvalrondes en op termijn diftar moeten leiden tot betere afvalcijfers.

De gemeente wil toewerken naar het landelijke doel van 100 kilo restafval per inwoner. Daarvoor is nog een flinke weg af te leggen: de huidige afvalproductie ligt op circa 217 kilo per inwoner (cijfers CBS). De gemeente legt daarom een tussendoelstelling van 160 kilo restafval per inwoner vast voor 2023. Dat doel is volgens de gemeente realiseerbaar, op basis van pilots uit 2016 en 2017 en een financiële doorrekening van de maatregelen.

De maatregelen om dit doel te behalen zijn samengevat in het afval- en grondstoffenbeleidsplan 2021, ‘Afvalscheiden. Ik haal er alles uit!’. De focus hierin ligt op grofvuil, pmd en restafval. Daarbij is bewust gekozen voor bronscheiding en niet voor nascheiding, omdat dit laatste volgens de gemeente alleen mogelijk is voor pmd en niet bijdraagt aan milieubewustzijn. Voorgestelde maatregelen per 1 maart 2021 zijn het stoppen met de gratis inzameling van grofvuil aan huis en bij kringlooporganisaties, extra verzamelcontainers voor pmd bij hoogbouw en een eigen pmd-container voor laagbouw. Daarnaast wordt de inzamelfrequentie van restafval verlaagd naar eens in de vier weken. Vanaf 2023 wordt diftar ingevoerd, waarbij per aanbieding van restafval betaald wordt. Het gescheiden aanbieden van recyclebare stromen zoals pmd, gft en oud papier blijft gratis.

Afwachten

Voor enkele andere maatregelen is de gemeente Zoetermeer in afwachting van de landelijke ontwikkelingen. Zo overweegt de gemeente de Ja-Ja sticker voor reclamedrukwerk in te voeren, maar wacht eerst af tot de gerechtelijke procedures hierover afgerond zijn. Ook zou de gemeente graag luiers gescheiden inzamelen, ook omdat de combinatie met diftar duur kan uitpakken voor gezinnen met kinderen. Wanneer de luierrecycling-initiatieven in Nederland verder ontwikkeld zijn, zal Zoetermeer dan ook onderzoeken of recycling van de Zoetermeerse luiers mogelijk is.

De gemeenteraad van Zoetermeer vergadert vanavond (14 december) over het voorstel van het college.

Meer weten over Gemeente Zoetermeer?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website