Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 30 december 2020

Vietnam pakt plasticvervuiling aan met WEF

De Vietnamese overheid heeft samen met het World Economic Forum's Global Plastic Action Partnership een nieuw actieplatform opgezet om plasticvervuiling aan te pakken.

Vietnam wil af van wegwerpplastics op haar stranden.
Foto: Q.U.I on Unsplash

Het platform moet Vietnam gaan helpen om de stroom plastic die vanuit het land in de oceaan terechtkomt drastisch terug te dringen en de stroom wegwerpplastics in toeristische bestemmingen aan de kust en in beschermde gebieden op zee te elimineren. Binnenkort wordt er een nationale roadmap met concrete acties gelanceerd om de daad bij het woord te voegen.

Internationale experts gaan er vanuit dat als er in Vietnam geen actie wordt ondernomen tegen plasticvervuiling het weglekken van plastic tussen 2021 en 2030 met liefst 106 procent zal toenemen. Om dit te voorkomen is er een systematische verandering nodig: materialen in producten en verpakkingen moet worden herontworpen en duurzamer geproduceerd en geconsumeerd.

Extra aandacht

In Vietnam wordt al even gewerkt aan het terugdringen van de plasticvervuiling. In een nieuwe wet voor de bescherming van het milieu die eerder dit jaar werd aangenomen, is al extra aandacht besteed aan het minimaliseren, hergebruiken en recyclen van plastic afval. De nieuwe samenwerking met het World Economic Forum’s Global Plastic Action Partnership moet de transitie naar een meer circulaire economie verder versnellen.

Het World Economic Forum’s Global Plastic Action Partnership werkt ook in Indonesië en Ghana aan de aanpak van het plasticprobleem. De organisatie verwacht dat aangesloten landen van elkaar kunnen leren: wat werkt wel en wat werkt niet om plasticvervuiling tegen te gaan?