Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 18 januari 2021

“Vriendelijke” oplossing in overnamestrijd Suez geboden

Opnieuw werpt Ardian zich in de strijd om Suez, ditmaal samen met Global Infrastructure Partners (Gip). De twee investeerders zijn, net als Veolia, bereid 18 euro per aandeel Suez te betalen. Veolia laat alvast weten haar aandeel van 29,9 procent in Suez niet te verkopen.

In een intentieverklaring hebben Ardian en Gip de Raad van Bestuur van Suez laten weten een “snelle, vriendelijke en positieve” oplossing te willen bieden voor de situatie waarin het bedrijf verkeert met Veolia. In de brief zouden verschillende opties zijn genoemd, waaronder een aanbod om Suez-aandelen te kopen tegen een prijs van 18 euro per aandeel. Er moet dan eerst nog wel een due diligence-onderzoek worden uitgevoerd. De investeerders zijn niet van plan Suez te ontmantelen, als het eenmaal in hun handen is.

Het is de tweede maal dat Ardian zich in de kwestie mengt. In oktober 2020 maakte Ardian (destijds zonder Gip) ook al bekend interesse te hebben in Suez. Toen werd een bod gedaan op de 29,9 procent aandelen in Suez die Engie in handen had. Engie verkocht de aandelen uiteindelijk toch aan Veolia.

Voordelen

Het zal niet verrassen dat Suez, dat zich stevig verzet tegen een overname door Veolia, blij is met het aanbod. In een reactie op Ardian en Gip laat de Raad van Bestuur weten het aanbod unaniem te verwelkomen. Zij ziet enkel voordelen van het aanbod, dat volgens Suez zou leiden tot een snelle oplossing voor de aandeelhouders van Suez. Daarnaast zou dit bod beide Franse milieubedrijven (Veolia en Suez) versterken door middel van een vriendschappelijke oplossing, het zou de werkgelegenheid in Frankrijk en daarbuiten tijdens de huidige kritieke economische situatie beschermen, de nodige concurrentie in Frankrijk handhaven, en de groeistrategie van Suez in belangrijke markten vergroten. Ook zou Suez daardoor meer kunnen investeren in innovatie en technologische expertise, en zou het merendeel van de aandelen in Franse handen blijven (Ardian is een Franse investeringsmaatschappij) en tevens meer aandelen in handen van de werknemers van de groep komen.

Bouw van Franse wereldkampioen

Veolia heeft ondertussen al laten weten haar aandeel van 29,9 procent in Suez niet te verkopen. Nu niet, en ook niet in de toekomst. De aandelen zijn geen onderdeel van een financiële strategie van Veolia, maar vormen een eerste stap in de “onvermijdelijke” bouw van een Franse wereldkampioen in milieudiensten, aldus het bedrijf. Veolia laat verder weten ieder project dat zou leiden tot de verkoop van haar belang in Suez, of dat het project van Veolia verstoort, als vijandelijk te beschouwen. Veolia geeft aan wel verder te willen praten met de Raad van Bestuur van Suez over het eigen recente overnamebod.

'Vertragingsstrategieën'

Ondertussen loopt de tijd om de ondernemingsraden van Suez en Suez Water te informeren en raadplegen af, waarschuwt Veolia. In november bepaalde de Franse rechtbank in Parijs in een kort geding dat de ondernemingsraden hadden aangespannen, dat voordat de aandelen van Engie over konden gaan naar Veolia, die ondernemingsraden officieel moesten zijn geïnformeerd. Ze kregen daarvoor een periode van drie maanden. Die periode loopt op 5 februari af, meent Veolia, maar de onderneming merkt op dat alle stukken die zij voor dit proces ter beschikking heeft gesteld, in ieder geval op 15 januari nog altijd niet zijn geraadpleegd door de werknemersvertegenwoordiging. Het afvalconcern wijst er fijntjes op dat vertragingsstrategieën (zoals Veolia ze noemt) van Suez en de ondernemingsraden onderwerp uitmaken van meerdere gerechtelijke procedures, waaronder een bij de rechtbank van Nanterre die waarschijnlijk op 3 februari uitspraak zal doen. Ook loopt er een beroep bij het Hof van Cassatie waarvan de uitspraak op 24 maart wordt verwacht.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website