Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 01 maart 2021

50Plus: “Weg met de wegwerpmaatschappij”

Onder het motto 'Weg met de wegwerpmaatschappij' is 50Plus groot voorstander van het besparen en efficiënt inzetten op energie en daarmee op het verminderen van grondstoffen.

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart vroeg AfvalOnline aan politieke partijen uit de doeken te doen wat zij de komende jaren noodzakelijk vinden op het gebied van afval en de circulaire economie. Vandaag de bijdrage van Ellen Verkoelen van 50Plus.

“50Plus vindt dat we rekening moeten houden met de toekomstige generaties als het om het klimaat en onze leefomgeving gaat. Het zijn onze kinderen en kleinkinderen aan wie wij deze wereld zo mooi mogelijk willen doorgeven. Maar ook nu in deze tijd waar wij zelf leven, hebben wij allemaal behoefte aan schone lucht en een aantrekkelijke leefomgeving.

Ellen Verkoelen, kandidaat 50Plus.
Foto: Patricia Steur

Opwarming beperken

Nederland heeft daarom met instemming van 50Plus in 2015 het Klimaatverdrag van Parijs ondertekend. Het doel van dit akkoord is de opwarming van de temperatuur op aarde beperken tot onder 2 graden Celsius en om aan de groei van de uitstoot van broeikasgassen als CO2 een eind te maken. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2050 weer in balans zijn met de natuurlijke CO2-opslag van de aarde. Om dit te bereiken moet Nederland iets gaan doen. Ook als mede-indiener steunt 50Plus daarom de in 2019 vastgestelde Nederlandse Klimaatwet die streeft naar 49 procent minder CO2-uitstoot in 2030 en in 2050 zelfs 95 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Daarnaast gaan we proberen alle energie in 2050 CO2-neutraal op te wekken. Verder moeten wij ook energie gaan besparen. 

Kosten klimaatplannen eerlijk verdelen

50Plus steunt echter nog niet het voorliggende concept Klimaatakkoord voortkomend uit de Klimaatwet. Dit conceptakkoord is het resultaat van honderden afspraken met vele partijen aan de zogenaamde ‘klimaattafels’. 50Plus heeft verzocht om doorrekening van de vele klimaatplannen want vreest dat de inwoner en met name de ouderen financieel zwaar getroffen zullen worden. 50Plus wil de kosten van de klimaatplannen eerlijk en naar draagkracht verdelen en tevens een goede verdeling van de kosten tussen bedrijven en inwoner realiseren.

Preventiebeleid

Onder het motto ‘Weg met de wegwerpmaatschappij’ is 50Plus allereerst groot voorstander van het besparen en efficiënt inzetten op energie en daarmee op het verminderen van grondstoffen. Voor 50Plus snijdt met dit preventiebeleid het mes aan twee kanten. Enerzijds besparen we daarmee energie/grondstoffen en dat betekent een bijdrage aan minder uitstoot CO2Anderzijds levert besparing van energie/grondstoffen een substantiële bijdrage aan de portemonnee van de inwoner.

Door vermindering van grondstoffen voorkomen we de onverantwoorde uitputting van onze kostbare aarde en produceren we gelijk veel minder afvalstoffen. Een win/win situatie voor de huidige inwoners maar ook laten we voor volgende generaties op deze wijze een mooiere wereld achter.

Investeren in hergebruik en recycling

Maar ook 50Plus beseft zich dat al zijn we nog zo zuinig met energie en grondstoffen dan nog is er geen leven mogelijk zonder energieverbruik, dus de vraag naar grondstoffen voor bijvoorbeeld eten, voor kleding, woning, apparatuur enzovoort blijft groot. Het 50Plus motto 'Weg met de wegwerpmaatschappij’ betekent voor 50Plus ook dat, als onderdeel van de circulaire economie, 50Plus zeer enthousiast is over het investeren in hergebruik en recycling van grondstoffen en materialen. 50Plus vindt dat dit het belangrijkste onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van ondernemingen is. Echter ook de consument kan hier uiteraard stevig aan bijdragen door producten een tweede of een derde leven te gunnen. Deze omslag naar een circulaire economie staat pas in de kinderschoenen en zal niet zonder slag of stoot succesvol worden. Dus vindt 50Plus dat de overheid dit dient te stimuleren en middels politieke besluitvorming moet gaan beïnvloeden. Slechts op die wijze kunnen we de plastic soep in onze zeeën laten verdwijnen, kunnen we de immens grote afvalbergen doen slinken, het zwerfafval in onze leefomgeving kwijtraken.

Ladder van Lansink

Afval wordt daarmee de nieuwe grondstof. In mijn jonge jaren, toen nog werkende bij de Hoofdinspectie ‘Afvalstoffen’ van het Ministerie van Vrom ben ik nauw betrokken geweest bij de implementatie van de motie Lansink (1979). De Ladder van Lansink, een standaard op het gebied van afvalbeheer, kent een zestal stappen hoe om te gaan met afval; preventie, hergebruik, recycling, energie uit verbranding, verbranding en storten. Het heeft veertig jaar geduurd maar het zou een geweldige opsteker zijn als we in de komende politieke beleidsperiode serieus invulling kunnen gaan geven aan het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050. Een programma dat inzet op het zuiniger en slimmer met grondstoffen, producten en diensten om te gaan. 

Voor 50Plus moet het haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar zijn!”

Ellen Verkoelen

Kandidaat 50Plus, Plek 3