Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 06 april 2021

Meer AEEA ingeleverd in België

Onze zuiderburen zamelden in 2020 bijna 124 kton elektrische apparaten en lampen in, een stijging in gewicht van ruim 1 procent in vergelijking met 2019.

Volgens Recupel, de organisatie verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van dit afval, is het duidelijk dat Belgen afgelopen jaar massaal hun kasten, garages en tuinhuizen opruimden. Zodra de inzamelpunten weer openden na de eerste lockdown, brachten ze massaal hun afgedankte apparaten en lampen naar Recupel-punten. Zo werd er 1,1 procent meer AEEA ingezameld dan een jaar eerder.

Twee opvallende trends zijn de inzamelcijfers in de categorieën ‘koelvries-apparaten’ en ‘overige’. In 2020 werd 21,4 kton aan koelvries-apparaten ingezameld, een stijging met 4,2 procent. In de categorie ‘overige’ was er een opmerkelijke stijging van 6,3 procent in het aantal ingezamelde stuks. Er werden 2 miljoen meer kleine elektronische apparaten ingezameld, wat de teller op 33 miljoen apparaten bracht.’

Minder stuks ingezameld

Hoewel het totaal ingezamelde volume steeg tot bijna 124 kton, vertaalt zich dit in een lichte daling van het totaal aantal ingezamelde stuks van 44 miljoen naar 43,7 miljoen stuks. Dit kan verklaard worden door de significante daling van het aantal ingezamelde lampen in vergelijking met 2019.

De daling betekent niet dat consumenten minder lampen hebben binnengebracht, stelt Recupel. De daling is immers vooral te zien bij bedrijven en aannemers die bijvoorbeeld grote infrastructuurwerken uitvoeren waarbij oude spaarlampen vervangen worden door Led-lampen. In 2020 werden er veel minder projecten uitgevoerd, waardoor er minder spaarlampen en buislampen werden ingezameld.