Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 09 april 2021

AVR is tevreden over 'coronajaar' 2020

De coronacrisis heeft voor diverse hobbels gezorgd, maar toch kan AVR over heel 2020 zwarte cijfers schrijven. Dat heeft het afvalbedrijf met name te danken aan een goed tweede halfjaar.

AVR noemt als hoogtepunt in 2020 dat het bedrijf Utrechts afval mag blijven verwerken.

De gevolgen van de coronapandemie voor de financiële stabiliteit van AVR zijn beperkt gebleven, zo laat het afvalbedrijf weten in het jaarverslag over 2020. De concrete impact van deze pandemie bestond onder meer uit een wijziging in de samenstelling van het afval door het lagere aanbod van bedrijfsafval en het hogere aanbod van huishoudelijk afval omdat veel mensen thuis gingen werken. Dit vergde extra aandacht en kosten om het verbrandingsproces stabiel te houden. Daarnaast was er een beperkte uitloop van onderhoudstops in verband met de coronarestricties en risico’s, onder meer omdat medewerkers in quarantaine moesten.

De impact bleef echter beperkt, waardoor AVR in 2020 geen gebruik heeft gemaakt van het (financiële) steun- en herstelpakket van de Nederlandse overheid. Dit blijkt ook uit de financiële cijfers. Het nettoresultaat daalde met 1,8 miljoen euro daalde naar 36,1 miljoen euro en het ebit daalde met 5,3 miljoen euro naar 75,5 miljoen euro, maar het afvalbedrijf zag de omzet met 14,3 miljoen euro stijgen naar 281,6 miljoen euro. Ook de ebitda steeg ten opzichte van 2019 met 5,7 miljoen euro naar 138,5 miljoen euro.

Tweede halfjaar

Volgens CEO Yves Luca zijn die cijfers met name te danken aan het tweede deel van 2020. “Vooral dankzij het tweede halfjaar hebben we een topjaar gehad”, geeft hij aan in het voorwoord. “Goede groeicijfers, goede doorzet en het laagste ongevallencijfer ooit: 2,4.” Dit getal staat voor het aantal ongevallen met verzuim per miljoen gewerkte uren gedurende het kalenderjaar en lag in 2019 op 3,0. Volgens hem is dit onder meer te danken aan het traject Koploper, waarmee AVR in juni 2020 is gestart. CFO Rob de Fluiter Balledux legt uit: “Koploper zoomt in op onze werkwijzen, de vraag of ingesleten gewoontes wel juist zijn. Alle processen, overlegstructuren en rollen hebben we kritisch bekeken, in nauw overleg met de OR. Dat heeft ons mede geholpen om de crisis goed door te komen.” Dit project loopt nog tot mei 2021.

Daarbij heeft AVR flink meer corona-afval uit ziekenhuizen verwerkt, hoewel het bedrijf hieraan geen cijfers heeft gekoppeld. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld schorten, mondkapjes, droge handschoenen, verpakkingen en verzorgingsmaterialen. Voordat deze verwerking kon plaatsvinden, heeft eerst uitgebreid onderzoek plaatsgevonden met ziekenhuizen, medisch afvalverwerker Zavin, het RIVM, de ILT en de inzamelaars.

In 2020 ging het niet alleen maar over corona. Zo benoemt AVR onder meer als hoogtepunt dat het bedrijf het huishoudelijk restafval uit de gemeentes in de provincie Utrecht blijft verwerken. Hiervoor won AVR de aanbesteding in samenwerking met Attero in Wijster. Als gevolg hiervan is AVR in april 2020 aan de slag gegaan om de overslaglocatie in Utrecht en de werkwijze op deze locatie te vernieuwen. De overslag moet simpeler en sneller en AVR stapt over van containers (en persen) naar varen met los afval. In 2021 neemt het afvalbedrijf de vernieuwde locatie in gebruik.

Vooruitblik

Voor 2021 en de jaren daarna richt AVR zich op het verder terugdringen van de eigen CO2-uitstoot en die van haar klanten. Daarnaast wil het afvalbedrijf CO2 circulair toepassen. De CO2-afvanginstallatie in Duiven heeft in 2020 31 kton CO2 afgevangen, maar volgens Luca is dat pas het begin. “We hebben aanloopproblemen gehad, waardoor er nog niet volgens de ontwerpcapaciteit CO2 is afgevangen. De technische issues zijn opgelost en komend jaar verwachten we enorme verbeteringen.” Door de nationale CO2-heffing voor de industrie heeft het investeringsbesluit voor de CO2-afvanginstallatie in Rozenburg vertraging opgelopen. AVR verwacht dat hierover dit jaar meer helderheid komt en geeft aan dat ondersteuning van de SDE++subsidie noodzakelijk is. Het realiseren van zo’n project duurt minimaal drie jaar, aldus AVR.

Meer informatie:

» AVR Jaarverslag 2020

Meer weten over AVR - Afvalverwerking BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website