Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 15 april 2021

'Overname Suez Nederland door Schwarz niet van de baan'

De Schwarz Group lijkt de afval- en recyclingactiviteiten van Suez in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Polen gewoon over te gaan nemen. De deal tussen Veolia en Suez staat dit niet in de weg.

Schwarz-dochter PreZero is al enkele jaren op overnamepad.
Foto: PreZero | Fotografie Witte Wattendorff

Dat meldt PreZero, het dochterbedrijf van de Schwarz Group dat zich bezighoudt met afvalbeheer. Volgens een woordvoerder wordt de deal begin mei rondgemaakt. De begin deze week aangekondigde overname van Suez door Veolia zit de overname van activiteiten in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Polen niet in de weg.

Eerder werd bekend dat Schwarz ongeveer 1,1 miljard euro over zou hebben voor de activiteiten van Suez in genoemde vier landen. In 2019 zouden deze activiteiten goed zijn geweest voor een omzet van zo’n 1,11 miljard euro en een ebitda van ongeveer 100 miljoen euro. Plasticrecycling en de verwijdering van gevaarlijk en chemisch afval zouden buiten de overeenkomst vallen.

Toestemming

Gisteren (14 april) maakte de Europese Commissie bekend geen problemen te hebben met de plannen van Schwarz en Suez. Volgens de mededingingscommissaris Margrethe Vestager hoeft de overname namelijk niet verstorend te werken voor de Europese markt.

Alleen in Nederland hadden de overnameplannen voor een te grote beperking van de concurrentie kunnen zorgen. Suez en PreZero zijn met hun installaties in respectievelijk Rotterdam en Zwolle op de Nederlandse markt voor de sortering van pmd namelijk twee leidende bedrijven. Na een overname zouden ze samen over meer dan de helft van de sorteercapaciteit voor pmd in Nederland beschikken. De concurrentie van sorteerders over de grens zou te zwak zijn, omdat klanten pmd liefst zo dicht mogelijk bij huis laten sorteren.

Om tegemoet te komen aan deze zorg van de Commissie heeft Schwarz Group aangeboden de pmd-sorteeractiviteiten van Suez in Nederland te zullen verkopen. Met deze toezegging zegt de Europese Commissie geen bezwaren meer te hebben tegen de voorgenomen deal tussen Schwarz en Suez.

Schwarz Group

Afgelopen december nam Schwarz na toestemming van de Europese Commissie al de afvalbeheeractiviteiten van Suez in Zweden over. Daarmee zette het bedrijf haar eerste stappen op de Noord-Europese markt. Op het gebied van afvalverwijdering en recycling is het bedrijf wel al langer actief in Nederland, België, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten.

De Schwarz Group is volgens WirtschaftsBlatt met een omzet van 105 miljard euro het grootste familiebedrijf in Duitsland. Het bedrijf haalt zijn groei voornamelijk uit de detailhandel met het internationale merk Lidl en het meer Duitse Kaufland.

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website