Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 01 juni 2021

Suez Nederland in nieuwe handen

De verkoop van de afval- en recyclingactiviteiten van Suez in Nederland, Duitsland, Luxemburg en Polen is afgerond. De nieuwe eigenaar is PreZero, de milieudivisie van de Schwarz Group.

Suez Nederland valt voortaan onder PreZero.
Foto: Bart van Dieken

Dat maakt Suez bekend. De afronding van de transactie volgt op overleg met de medezeggenschapsorganen en de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten op 14 april 2021.

De activiteiten die PreZero overneemt in de vier landen bestrijken de gehele waardeketen van afvalrecycling en -terugwinning, van inzameling tot sortering en verwerking van een grote verscheidenheid aan afval (zoals hout, glas, papier en metaal). Het gaat om in totaal 125 vestigingen waar meer dan 6.700 mensen werken. In 2019 genereerden deze activiteiten een omzet van ongeveer 1,11 miljard euro, en een ebitda van zo’n 100 miljoen euro.

Als gevolg van de deal zal PreZero ongeveer 10.300 medewerkers in dienst hebben verspreid over 140 vestigingen in Duitsland, Polen, Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten. Moederbedrijf Schwarz Group, dat naast PreZero ook Kaufland en Lidl omvat, heeft een omzet van meer dan 100 miljard euro en stelt zo'n 458.000 mensen tewerk.

Niet betrokken in de overname zijn de gevaarlijk afvalactiviteiten van Suez in Duitsland en Nederland (EcoService), de plastic recycling activiteiten in Nederland, de recycling van verpakkingen Duitsland (BellandVision) en de activiteiten op het gebied van water- en milieu-oplossingen in Polen.

Activiteiten

In vogelvlucht de Suez-activiteiten in de vier landen:

In ons land verzorgde Suez Nederland in 2020 de afvalinzameling voor meer dan 1 miljoen mensen. Daarnaast telde het bedrijf ruim 67.000 commerciële en industriële klanten. In totaal verwerkte Suez Nederland vorig jaar 1,45 Mton aan afval. De omzet bedroeg 546 miljoen euro en er waren 2.110 mensen in dienst. In totaal zijn er 37 vestigingen in Nederland, waaronder een AEC in Roosendaal.

Suez Duitsland verleende afvalinzamelingsdiensten aan zo’n 5,2 miljoen mensen en had bijna 20.537 industriële en commerciële klanten in 2020. In totaal werd bijna 900 kton afval verwerkt. Suez is hier vooral aanwezig in het westen en zuiden van het land. In de regio Leipzig heeft Suez een AEC. In Duitsland heeft Suez zo’n 140 Mton aan sorteercapaciteit voor huishoudelijke verpakkingen.

In Polen telt Suez zo’n 22 vestigingen. Het bedrijf is hier actief in de inzameling en recycling van gemeentelijk en industrieel afval. Ook zijn er activiteiten op het gebied van straatreiniging. In Poznan opereert Suez door middel van een publiek-private samenwerking een AEC.

Suez Luxemburg (ook wel bekend als Lamesch) telt 600 medewerkers verspreid over drie vestigingen die sorteer- en recyclingfaciliteiten samenbrengen.

Vorige week werd bekend dat PreZero ook Virol in Nederland wil overnemen, dat vooral actief is op het gebied van oud papier en karton.