Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 03 juni 2021

The Ocean Cleanup en Coca-Cola: samen plastic uit rivieren halen

Plasticopruimer The Ocean Cleanup gaat samenwerken met Coca-Cola. Opmerkelijk, want The Ocean Cleanup ruimt ook veel plastic flessen van de frisdrankfabrikant op.

Een Interceptor van The Ocean Cleanup.
Foto: The Ocean Cleanup

Met de samenwerking willen beide bedrijven de toevoer van plasticverontreiniging in de oceanen indammen door afval in rivieren te onderscheppen. De schaal en het wereldwijde netwerk van Coca-Cola helpt The Ocean Cleanup om het komende anderhalf jaar de inzet van haar plasticopvangsystemen in vijftien rivieren over de hele wereld te versnellen. Dit geldt ook meer voor de introductie en implementatie van de semiautomatische Interceptor, die op zonne-energie werkt. Daarnaast willen beide organisaties de industrie en particulieren over de hele wereld betrekken en mobiliseren om plasticverontreiniging aan te pakken, zodat er geen plasticafval meer in de oceanen terechtkomt.

Lering en opschaling

Volgens Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, is deze samenwerking goed nieuws voor de oceanen: “Onder het afval dat we met onze reinigingssystemen verzamelen, vinden we veel plastic flessen, waaronder verpakkingen van Coca-Cola. Daarom juich ik het toe dat zij zich bij onze missie hebben aangesloten, als onderdeel van hun bredere acties om een positieve impact te hebben op de wereldwijde plastic verontreiniging. Het is onze bedoeling om lering te trekken uit dit partnerschap, dat het potentieel heeft om zich in de toekomst verder te ontwikkelen, en om snel te blijven opschalen.” Vorige maand bleek uit een onderzoek dat duizend rivieren zijn verantwoordelijk voor bijna 80 procent van de plasticvervuiling in oceanen.

Twee Interceptors maken al deel uit van deze samenwerking: een in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek en een in Can Tho in Vietnam. Voor deze projecten zal het partnerschap helpen bij de ontwikkeling van oplossingen voor afvalbeheer voor het verzamelde afval, en de organisaties zijn van plan om de voetafdruk van deze projecten uit te breiden tot dertien andere rivieren.

The Ocean Cleanup werd wereldwijd bekend door de ontwikkeling van een systeem om plastic uit oceanen te halen. Dit plastic uit de Grote Ocean gaat naar AVR in Rotterdam.