Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 augustus 2021

Nederlandse E-Waste Race geëxporteerd naar Duitsland

Het Duitse non-profitinitiatief 'Das macht Schule' start na de zomer de eerste Duitse E-waste Race met tien scholen in Hamburg. Doel is zo veel mogelijk e-waste inzamelen, maar ook: Duitsers bewust maken van het belang van recycling van deze afvalstroom.

Stientje van Veldhoven met initiatiefnemer Timmy de Vos en deelnemende leerlingen van de E-waste Race.

De E-waste Race, van oorsprong een Nederlands idee van Timmy de Vos, is een wedstrijd tussen scholen in een regio om zoveel mogelijk elektronisch afval bij mensen uit de buurt op te halen. Tijdens een E-waste Race kunnen buurtbewoners hun rondslingerende elektronisch afval aanmelden op een speciale website. Scholieren en buurtbewoners maken een afspraak om het afval thuis op te laten halen. De school scoort hier punten mee die op deze site worden bijgehouden. Na vier weken wordt de winnaar bekend die wordt beloond met een schoolreisje.

In Nederland deden sinds 2014 al meer dan duizend scholen mee aan 111 E-Waste Races. In totaal zamelden zij 1.867.277 apparaten in. Per race werd gemiddeld ruim 14.000 kilo E-waste ingezameld, goed voor een CO2-besparing van ruim 20.000 kilo.

Licentie

Het succes van de races is ook in Duitsland niet onopgemerkt gebleven. Het Duitse non-profitinitiatief Das macht Schule start na de zomer de eerste Duitse E-waste Race met tien scholen in Hamburg, daarna volgen races in Berlijn en Lunen. De organisatie draait projecten op scholen door het hele land, maar bijvoorbeeld ook in Zwitserland en Oostenrijk. Het is dus niet ondenkbaar dat de E-Waste Race straks ook in die landen een bekend fenomeen wordt. Het Duitse Aurubis, koperproducent en ’s werelds grootste recyclingbedrijf voor koper, sponsort het project van Das macht Schule.

“In Das macht Schule hebben we een franchisenemer gevonden voor ons concept”, vertelt Timmy de Vos, de man dus achter de Nederlandse E-waste Races. “We hebben ons totale model aan ze overgedragen, inclusief gastlessen. Het is de eerste keer dat we de E-Waste Race exporteren. In Duitsland wordt ook nog zeker de helft van het E-waste niet ingezameld voor recycling. Hopelijk kan Das macht Schule daar met onze methode verandering in brengen.”

Erkenning

Na het succes van de E-Waste Races startte De Vos in 2020 ook Textiel Races op in Nederland. Begin dit jaar werden de afvalraces bekroond met de Circular Award 2021 op de Nationale Conferentie Circulaire Economie. In maart bezocht toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Stientje van Veldhoven nog een E-waste Race in Eindhoven.