Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 28 september 2021

Vlaanderen verhoogt verbrandingstarief voor bedrijfsafval

De Vlaamse milieuheffing op het verbranden van bedrijfsafval stijgt van 13,38 euro naar 25 euro per ton. Daarmee schuift het tarief op in de richting het huidige Nederlandse tarief van 33,15 euro per ton.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Foto: NVA / Wouter van Vooren

Door de kosten voor het verbranden van bedrijfsafval te verhogen wil de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir bedrijven aansporen om hun restafval te verminderen. “Doel is om onze Europese positie als voorloper in de circulaire economie te behouden”, zegt Demir over de maatregel.

Bij het verhogen van de heffing keek de minister ook naar het tarief in Nederland. Dat werd van 2018 op 2019 verhoogd van 13,21 euro naar 32,12 euro per ton. Door het Vlaamse tarief bijna te verdubbelen tot 25 euro wil Demir voorkomen dat Nederlandse bedrijven in Vlaanderen ‘een makkelijk verbrandingsoord vinden’.

Beter scheiden

Op dit moment krijgt 79 procent van het Vlaamse bedrijfsafval een tweede leven via hergebruik, recycling of compostering. Volgens Demir zit er echter nog altijd veel recyclebaar afval in het bedrijfsafval en is er dus nog een enorm veel meer winst te boeken als het gaat om het terugdringen van het bedrijfsrestafval.

Uit sorteeranalyses van de Openbare Vlaamse Afvalstoffemaatschappij (Ovam) bleek eerder dat gemiddeld 44 procent van bedrijfsrestafval in de afzetcontainers en 29 procent van bedrijfsrestafval in de rolcontainers nog gescheiden kan worden ingezameld. Het overgrote deel van dat afval is prima recyclebaar en hoeft niet verbrand te worden. Daarom besliste Demir onlangs al dat afvalinzamelaars voortaan mee waken over de inhoud van de restafvalcontainer bij hun klanten en mogen ze ongesorteerd bedrijfsafval ook weigeren.

Impact

Demir heeft er alle vertrouwen in dat het duurder maken van het verbranden van bedrijfsrestafval tot resultaat gaat leiden. “In het verleden hebben we geleerd dat verhoogde heffingen op het storten van afval het materiaal massaal richting verbranding stuurde. Nu willen we hetzelfde doen, maar dan weg van verbranding richting recyclage. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ staat daarbij voorop”, aldus de minister.

De belastingverhoging, onderdeel van de nieuwe Vlaamse begroting voor 2022, moet in eerste instantie ongeveer 17 miljoen euro extra opleveren. Voor het verbranden van huishoudelijk afval wordt geen verhoging doorgevoerd, de maatregel geldt uitdrukkelijk enkel voor bedrijfsafval.