Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 02 november 2021

Afvalbeheer is “olifant in kamer” tijdens COP26

De wereldleiders moeten tijdens de COP26 de cruciale rol erkennen die de afval- en recyclingbedrijven spelen naar een CO2-neutrale wereld, vinden Engelse beroepsorganisatie voor afvalprofessionals CIWM en de conventies van Bazel, Rotterdam en Stockholm.

Tijdens de COP26 in Glasgow is de aandacht van de wereld gericht op mechanismen en toezeggingen die nodig zijn om wereldwijd de CO2-uitstoot te laten dalen en de stijging van de mondiale temperatuur te verminderen. Rolph Payet, uitvoerend secretaris van de conventies van Bazel, Rotterdam en Stockholm wil de wereldleiders ook aansporen om “de olifant in de kamer” aan te pakken: vervuiling als gevolg van afvalverbranding, chemische productie en niet-circulair afvalbeheer. Payet: “De dubbele bedreiging van klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit door de toenemende vervuiling door chemicaliën vertoont geen tekenen van vertraging. COP26 moet de vermindering van vervuiling adresseren, inclusief de levenscyclusbenadering van het beheer van chemicaliën en afval, om tegelijkertijd de toename van broeikasgassen te vertragen. Aangezien het goede beheer van chemicaliën en afval ten grondslag ligt aan alle wereldwijd overeengekomen duurzame ontwikkelingsdoelen, moet dit ook worden aangepakt via strategieën en beleidsmaatregelen om klimaatverandering aan te pakken.”

Verbouwereerd

Ook CIWM-voorzitter Adam Read beschouwt de afval- en recyclingsector als een integraal onderdeel om de mondiale doelstellingen tegen de klimaatverstoring te behalen. Hij is dan ook verbouwereerd dat de onderwerpen gerelateerd aan de afval- en recyclingsector niet op de COP26-agenda staan. “We zijn over het hoofd gezien”, vindt hij. “Het creëren van een circulaire economie en een wereld waarin hulpbronnenefficiëntie wordt gemaximaliseerd, de afvalhiërarchie wordt nageleefd en onze materialen opnieuw worden gebruikt, zou de uitstoot van broeikasgassen met 39 procent kunnen verminderen.”

In reactie op het feit dat zo weinig op de officiële COP26-agenda te maken heeft met afval en recycling, zullen er in en rond Glasgow en het Verenigd Koninkrijk verschillende randevenementen plaatsvinden die erop zijn gericht de rol van afval en recycling te benadrukken om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.