Categorie: beleid & uitvoering | Gepubliceerd: 03 januari 2022

Vivianne Heijnen nieuwe staatssecretaris IenW

CDA'er Vivianne Heijnen gaat het Nederlands afvalbeleid de komende jaren vormgeven als nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. 'Klimaatdrammer' Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie.

Vivianne Heijnen is de beoogde nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.
Foto: Jonathan Vos Photography

De beoogde samenstelling van het kabinet Rutte IV is gisteren (2 januari) bekendgemaakt. Hoewel de bewindslieden officieel nog op bezoek moeten bij Mark Rutte om hun aanstelling definitief te maken, is dat doorgaans slechts een formaliteit. De beëdiging van het nieuwe kabinet is gepland op 10 januari.

Voor het afvalbeleid zijn waarschijnlijk vooral de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en de nieuwe post van minister voor Klimaat en Energie bepalend. Deze functies worden ingevuld door respectievelijk Vivianne Heijnen (CDA) en Rob Jetten (D66). Verder worden VVD'ers Mark Harbers en Micky Adriaansens respectievelijk minister voor Infrastructuur en Waterstaat en minister voor Economische Zaken en Klimaat. 

Vivianne Heijnen

Vivianne Heijnen (1982) is sinds 2018 wethouder in de gemeente Maastricht, met onder meer economie en arbeidsmarkt, (Eu)regionalisering en vergunningverlening in haar portefeuille. Daarvoor was zij acht jaar lang raadslid en meermaals lijsttrekker voor het CDA Maastricht. 

Afval en milieu zijn nauwelijks terug te vinden op het CV van Heijnen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld haar voorganger Stientje van Veldhoven. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat Van Veldhoven daarin een uitzondering was: andere afval-staatssecretarissen zoals Wilma Mansveld, Joop Atsma en de huidige demissionaire staatssecretaris Steven van Weyenberg hadden ook geen afval-achtergrond. 

Wat wél veel terug komt in de achtergrond van de nieuwe staatssecretaris is Europa en Europese (regionale) samenwerking. Naast het onderwerp (Eu)regionalisering in haar wethoudersportefeuille was Heijnen bijvoorbeeld lid van de Euregioraad Maas-Rijn en consultant EU-zaken. Aangezien Nederland veel afvalbeleid tegenwoordig bij voorkeur op Europees niveau wil regelen, kan dit een voordeel zijn voor Heijnen.

De laatste keer dat het CDA de scepter voerde over het afvalbeleid was tussen 2010 en 2012, toen Joop Atsma staatssecretaris was voor Infrastructuur en Milieu in het kabinet Rutte I. 

Rob Jetten

D66-fractievoorzitter Rob Jetten (1987) wordt minister van Klimaat en Energie, een nieuwe ministerspost. In mei 2021 werd al wel de nieuwe functie van staatssecretaris van Klimaat en Energie gecreëerd, omdat de portefeuille van de minister van Economische Zaken en Klimaat te belastend bleek. Dat het onderwerp nu opgewaardeerd wordt tot ministersfunctie, past bij de aandacht die de nieuwe coalitie ook al had voor klimaat in het coalitieakkoord

Jetten heeft zich vanaf het begin van zijn politieke carrière veel ingezet voor het klimaat en lijkt daarmee dan ook een passende keuze voor deze functie. In 2019 noemde Klaas Dijkhoff (VVD) Jetten zelfs een 'klimaatdrammer'. De D66'er maakte er een geuzennaam van en liet truien met de term bedrukken, waarin hij zelf ook meermaals gespot werd. Hoewel zijn meest recente portefeuille als Kamerlid medische ethiek is, was hij eerder wel woordvoerder klimaat, energie en gas en is hij mede-indiener van de Klimaatwet.