Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 maart 2005

Schoonste School Wedstrijd wegens succes herhaald

Ook dit jaar organiseert de stichting Nederland Schoon weer een wedstrijd waarin scholen kunnen strijden om het predikaat 'schoonste school'.

De stichting kenschetst de wedstrijd als een educatieve opruimactie. Scholen kunnen zich tot medio april aanmelden.
Het afgelopen jaar was de wedstrijd zo een succes dat een herhaling niet kon uitblijven, aldus de stichting. In 2004 namen ongeveer 500 scholen deel aan de wedstrijd. Duizenden leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs werkten van oktober 2004 tot en met januari 2005 aan opdrachten over zwerfafval. Volgens de stichting was na de wedstrijd het zwerfafval op de scholen merkbaar afgenomen.
De Schoonste School Wedstrijd laat leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs op een originele manier omgaan met het onderwerp zwerfafval. Via educatieve opdrachten worden leerlingen zich ervan bewust dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor een schone leefomgeving. Het is niet de bedoeling leerlingen van deelnemende scholen om te vormen tot fulltime schoonmakers. Wel worden van hun creatieve oplossingen gevraagd voor zwerfafval dat achterblijft na een dagje school.
Alle scholen van het basis- en voortgezet onderwijs zullen via een informatiebrief geattendeerd worden op de start van de Schoonste School Wedstrijd. Hierbij zit meteen de eerste wedstrijdopdracht: een zwerfafvalmeting in en om de school. Scholen kunnen zich voor de Schoonste School Wedstrijd aanmelden via de website www.schoonsteschool.nl door hun schoolgegevens en de resultaten van de zwerfafvalmeting in te voeren. Alle deelnemende scholen gaan automatisch door naar de tweede ronde. Na aanmelding ontvangen de scholen het wedstrijdpakket, bestaande uit een set posters en de opdrachtomschrijving voor de volgende wedstrijdronde.
De opdracht voor de tweede ronde is drieledig: een actie bedenken rondom het thema zwerfafval om zoveel mogelijk media-aandacht te genereren, een aantal vragen beantwoorden over het zwerfafvalbeleid op school en opnieuw de huidige zwerfafvalsituatie in kaart brengen. Vervolgens komen in de halve finale onaangekondigd 'undercover' inspectieteams langs bij de overgebleven 50 scholen om het zwerfafval in en om de school te meten. Vijf basisscholen en vijf scholen voor voortgezet onderwijs gaan uiteindelijk door naar de finale op woensdag 7 september 2005, tijdens de 'Week van Nederland Schoon' in Emmen. De winnaars (één school uit het basis- en één uit het voortgezet onderwijs) worden dezelfde dag nog bekend gemaakt. Beide scholen ontvangen als prijs een geldbedrag.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website