Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 21 juli 2005

Plastic afval scheiden via magnetisme blijkt mogelijk

De Delftse wetenschapper Peter Rem heeft een vinding gedaan waardoor met behulp van magnetisme plastics gescheiden kunnen worden.

Reycling van plastic wordt hiermee een kansrijk traject. De scheiding is mogelijk door een bijzondere toepassing van magnetische vloeistoffen. Met het gevonden procedé kunnen ook metalen worden gescheiden en diamanten worden gezuiverd. Op de vinding is inmiddels octrooi aangevraagd.
In Nederland wordt jaarlijks 15.000 ton PET-afval gerecycled. De totale afvalberg van plastics is nog veel groter en daarmee ook het probleem, want het scheiden van verschillende soorten plastic is tot nu toe commercieel onaantrekkelijk. En wanneer de zuiverheid van gescheiden plastic niet hoog genoeg is, is het product onevenredig weinig waard.
De mogelijkheid om plastic te scheiden met behulp van magnetische vloeitstof is wel al lange tijd een onderzoeksvraag geweest. Op basis van magnetische vloeistoffen, die zwaarder worden in een sterk magneetveld, kunnen namelijk materialen van verschillende dichtheden worden gescheiden en komen lichtere materialen bovendrijven. Aangezien er echter lange tijd geen praktisch bruikbare vloeistoffen bestonden, bleef de ontwikkeling steken. Grondstoffentechnoloog dr. Peter Rem vond een nieuwe benadering, waarin de scheiding opeens praktisch bruikbaar wordt voor bijvoorbeeld de recycling van plastics en metalen. Bovendien worden er geen omvangrijke, energie-intensieve elektromagneten gebruikt, maar permanente magneten.
Het in praktijk brengen van de vinding zal nog enige tijd duren. Peter Rem en zijn collega-onderzoeker Erwin Bakker zijn in gesprek met Bakker Magnetics en innovatie-subsidieverlener SenterNovem om de rechten op het octrooi in te ruilen voor onderzoeksfinanciering voor één promovendus, namelijk Erwin Bakker. Hij zou zich willen gaan toeleggen op het maken van een
een werkende scheidingsinstallatie. Belangrijke criteria hierbij zijn de snelheid en de omvang van de machine en daarmee de scheidingskosten, die, zo stellen de onderzoekers, cruciaal zijn in een industrie die tonnen moet verwerken voor enkele tientallen euro's, liefst snel en met een zo klein mogelijke installatie.
Inmiddels zijn er twee proefopstellingen gebouwd.

Meer weten over Bakker Magnetics b.v.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website