Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 05 december 2005

Snelwegactie NederlandSchoon

NederlandSchoon is deze week een actie gestart gericht op verkeersdeelnemers. Het doel hiervan is om hen ertoe te bewegen afval niet langer in de berm op of de parkeerplaats te gooien maar in de afvalbak.

Op zo'n 285 parkeerplaatsen langs het hoofdwegennet zijn circa 600 borden geplaatst met de opvallende tekst '.....in de bak'.
Met name sigarettenpeuken worden veelvuldig uit de auto gegooid, door het ontbreken van goede voorzieningen. Deze week heeft NederlandSchoon daarom op negen parkeerplaatsen langs snelwegen in de driehoek Utrecht, Rotterdam en Den Haag opvallende asbakken geplaatst. Het gaat om de snelwegen A-13, A-12 en A-20. Al eerder plaatste NederlandSchoon op de zelfde locaties grote, piramidevormige afvalbakken, zodat overvolle afvalbakken tot het verleden behoorden.
Gelijktijdig met de actie is een test gestart, gericht op het beïnvloeden van weggooigedrag van automobilisten op afritten van snelwegen. In de regio Haaglanden en Eindhoven worden in totaal acht afritten onder de loep genomen. Twee afritten zijn voorzien van een langwerpige afvalbak van 20 meter lengte, op twee afritten is er sprake van voorlichtingsborden en op twee afritten loopt de automobilist kans op een boete wanneer hij of zij afval in de berm gooit. De laatste twee afritten dienen als controlelocatie. Doel van de test is om inzicht te krijgen in welke maatregelen het meeste effect sorteren in de strijd tegen zwerfafval langs snelwegen en op parkeerplaatsen.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website