Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 29 oktober 2007

Vlaamse zwervuilcampagne benadert jongeren met ludieke wedstrijd

De Vlaamse zwerfvuilcampagne die op 10 september van start is gegaan, is onder meer uitgemond in een muziek- en filmwedstrijd voor jongeren, onder de titel 'King of Trash'.

Met de campagnekreet 'Bang van vuilbakken?' steekt de campagne een hart onder de riem van al degenen die zich aan zwerfvuil ergeren, maar geen middelen hebben om die ergernis uit te drukken. Wie voortaan iemand vuilnis op straat ziet gooien, vraagt hem gewoon of hij misschien bang is van vuilbakken! Een campagne die ook op straat gaat leven, dat is waar de initiatiefnemers (de OVAM, de Vlaamse overheid, Fost Plus en de lokale overheden) op hopen. De website www.indevuilbak.be geeft tekst en uitleg bij de campagne, zowel voor geïnteresseerde burgers als voor lokale overheden die een tekst in hun infoblad willen plaatsen. De gezamenlijke campagne is één van de pijlers waarop de samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven steunt om de zwerfvuilproblematiek aan te pakken. Daarbij zijn naast het motiveren en informeren van burgers ook handhaving en een aangepaste infrastructuur ingrediënten voor een schonere leefomgeving.

Speciaal voor jongeren tussen 12 en 18 jaar was een wedstrijd georganiseerd in samenwerking met jongerenmuziekzender TMF. Het initiatief werd gelanceerd door minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits. Zij deed een oproep aan jongeren om een filmpje over afval te maken. De inzendingstermijn liep tot 2 oktober en vanaf dat moment waren de filmpjes, die op een originele manier laten zien hoe zwerfvuil aangepakt kan worden, te bewonderen op de site www.indevuilbak.be/kingoftrash. Op 3 oktober heeft de jury uit 112 inzendingen de uiteindelijke winnaar, of beter gezegd, de King of Trash bekendgemaakt. Het werden uiteindelijk winnaars en Kings & Queens of Trash, want de beste inzending kwam van het drietal Jop, Sien en Wiebe Vercruysse uit Torhout. Hun filmpje was twee weken te zien op TMF. " Ik had me helemaal van kop tot teen verpakt met zwerfvuil, zoals flessen en kartonnen verpakkingen" , zegt Jop. " Mijn zussen slaan me helemaal in elkaar en gooien me dan in de vuilbak."
De tweede finalist was Jasper De Moor uit Zottegem. " We laten met ons filmpje zowat alle mogelijkheden zien hoe je afval in de vuilnisbak kan gooien."
Benoit De Clerck uit Knokke-Heist was de derde finalist. " In mijn film zie je hoe afval tot leven wordt gewekt. Het papier in de prullenbak verandert plots in een papieren mannetje. Het mannetje rent weg en iedereen spurt het achterna. Uiteindelijk onthoofden ze hem."
De drie winnaars kregen onder meer een gsm cadeau. De filmpjes zijn nog te bekijken op de website www.kingoftrash.be.

Meer weten over Fost Plus?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website