Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 06 september 2017

Juridische obstakels Schoon Belonen onder de loep

Deelnemers aan de pilot schoon belonen lopen tegen juridische obstakels aan. De NVRD gaat maatschappelijke organisaties, gemeenten en publieke inzamelaars voorzien van juridisch advies.

Het wegnemen van juridische obstakels werd tijdens de evaluatie van de pilot ‘Schoon belonen’ eerder dit jaar al benoemd als één van de speerpunten  voor 2017. In een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma schreef de stuurgroep van de pilot al dat één van de faalfactoren voor de pilot bestaat uit de onduidelijkheid over wet- en regelgeving omtrent vennootschapsbelasting en de manier waarop volgens de wet bedrijfs- en huishoudelijk afval gescheiden zijn. Deze juridische onduidelijkheid zou leiden tot aarzelingen bij gemeenten.

Om die aarzelingen weg te nemen bij gemeenten, maar ook bij maatschappelijke organisaties en publieke inzamelaars, heeft de stuurgroep het gesprek geopend met het ministerie en alle betrokken partijen. Sam Peeters, beleidscoördinator van de NVRD: “We willen gemeenten enerzijds duidelijkheid bieden over wat ze, ondersteund door het ministerie, kunnen doen om op korte termijn door te gaan. Anderzijds zijn we in gesprek hoe het ministerie voor de langere termijn de complexere juridische obstakels weg kan nemen voor de pilotgemeenten.”

Juridische obstakels

Verschillende deelnemers lopen tegen verschillende juridische problemen aan. Maatschappelijke organisaties lopen tegen het feit aan dat ze vaak een inzamelcontract met verplichtingen hebben afgesloten. Ze zijn verplicht hun afval als bedrijfsafval aan te bieden. Ook bestaan er volgens Peeters twijfels over hoe de pilot zich verhoudt tot de geldende omgevingsvergunning.

Organiserende gemeenten zien volgens Peeters de regels uit de Wet Milieubeheer als belemmering bij uitvoering van de pilot. Peeters: “Ook missen ze een wettelijke basis voor overeenkomsten met de deelnemende organisaties. Verder is onduidelijk of ze vrijgesteld kunnen worden van de wet op de vennootschapsbelasting. ”

Voor publieke inzamelaars is het, aldus Peeters, “onder meer de vraag of de kosten voor gescheiden inzameling van flesjes, blikjes en andere verpakkingen in opdracht van de gemeente, tot de uitvoeringskosten van huishoudelijk afval mogen worden gerekend. Andere kwestie is of die inzameling geen verstoring oplevert voor de concurrentie op de markt van bedrijfsafval.”

De pilot Schoon belonen loopt in principe tot eind 2017. Volgens de planning wordt er momenteel gewerkt aan een algemeen en landelijk dekkend plan om per januari 2018 te implementeren.