Met de presentatie van een roadmap die bedrijven handvatten moet geven om aan de slag te gaan met Zero Waste, werd het symposium 'Van ambitie tot aanpak: Zero Waste' afgesloten.
Onlangs organiseerde Green Business Club Nederland in samenwerking met Amsterdam Economic Board, Milieu Service Nederland, Renewi, RVO Nederland en ABN AMRO het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste’. Dagvoorzitter Inge Diepman leidde ruim 140 deelnemers door de dag waarbij handvatten geboden werden aan bedrijven en organisaties die hun afvalstromen (verder) willen verduurzamen. Aan het eind van de middag werd een roadmap gepresenteerd , die bedrijven moet helpen bij het aan de slag gaan met zero waste. Daarop staan aan tips rond samenwerking, kennis (meten is weten), inkoop, afvalscheiding en verwerking.
Jacqueline Cramer, Professor in Sustainable Innovation en oud-minister Milieubeheer, gaf een keynote lezing over de circulaire economie en de rol die bedrijven hierin hebben. Samenwerkingsverbanden in de keten en branche zijn erg belangrijk in de transitie naar de circulaire economie. “We moeten de huidige systemen veranderen. Door aan concrete projecten te werken, met andere samenwerkingen en nieuwe initiatieven, en door transparanter te zijn, kunnen we hier de eerste stappen in maken.”
Concrete cases in dit kader kwamen vanuit de Green Business Clubs (GBC) Amsterdam Zuidas en Den Haag Beatrixkwartier. In Amsterdam Zuidas tekenden 27 CEO’s voor een Zero Waste Zuidas in 2030. Vervolgens is begonnen met het inzichtelijk maken van de afvalstromen en is er aan de slag gegaan met afvalscheiding op de werkvloer, inkoop en de gezamenlijke aanbesteding van afvalstromen. “Deze aanpak creëert volume, waardoor afval zo optimaal en hoogwaardig mogelijk kan worden verwerkt. In 2020 starten de deelnemers met papier, karton, plastic en organisch afval.” aldus Josieke Moens, Manager Planning & Support RAI Amsterdam en bestuurslid GBC Amsterdam Zuidas.
Ook in GBC Den Haag Beatrixkwartier zijn data de basis van de samenwerking. Maurice Goudsmith, Categoriemanager Afvalzorg en Grondstoffenmanagement van de Rijksoverheid en participant van GBC Den Haag Beatrixkwartier: “In Den Haag Beatrixkwartier zijn de afvalstromen in kaart gebracht. Aan de hand van deze ‘nulmeting’ hebben de bedrijven hun eigen doelstelling bepaald voor het percentage restafval en zijn hier concrete stappen mee bepaald.”
Goudsmith sprak ook over de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt en over de doelstellingen van de Rijksoverheid. “De discussie over de circulaire economie gaat teveel over het hergebruik van onze afvalstoffen. Je moet jezelf afvragen waarom je eigenaar wil worden van een product, de materialen moeten juist terug naar de producent.”
Het symposium vond plaats bij Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO. De dag werd afgesloten met de presentatie van de roadmap.