Categorie: Management | Gepubliceerd: 29 december 2022

Acties bij inzameldiensten voor betere cao Gemeenten?

Als gemeentelijke werkgevers niet vóór 11 januari 2023 integraal akkoord gaan met cao eisen van FNV Overheid, volgen er werkonderbrekingen en stakingen in gemeenteland.

Ambtenaren lijken bereid tot actie als gemeentelijke werkgevers niet voor medio januari instemmen met hun eisen voor een nieuwe cao.Foto: picsfive - Fotolia | Dreamstime | Picsfive

Gisteren (28 december) heeft FNV Overheid, net als de overige betrokken bonden, de gemeentelijke werkgeversorganisaties een ultimatum gesteld voor een nieuwe cao Gemeenten. “Wij eisen onder meer 12 procent loonsverhoging voor 2023 en ook  automatische prijscompensatie”, zegt Marieke Manschot, bestuurder bij FNV Overheid.

De werkgevers boden in hun laatste loonbod, van 16 november, een salarisverhoging van 5 procent in 2023 en 3 procent in 2024. Een schamel bod, vindt Manschot. “De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Op dit moment staan er maar liefst 11.000 vacatures uit. Uit het laatste loonbod van de werkgevers blijkt volstrekt onvoldoende waardering.”

Onrealistisch?

De werkgevers stelden eerder dat de vakbonden er “onrealistisch hoge eisen” op na houden. Ze maken zich zorgen of er aan de andere kant van onderhandelingstafel “genoeg bereidheid is om stappen te zetten naar een reële en marktconforme afspraak.”

Manschot reageert echter vernietigend op dat frame. “Alhoewel de werkgevers kennelijk van mening zijn dat zij een aantrekkelijk loonbod bij ons hebben neergelegd, geven onze leden dit bod een dikke onvoldoende: een 3!” Ze hekelt ook dat werkgevers geen toenadering hebben gezocht op andere onderwerpen, zoals vitaliteit. “Wij blijven ons verbazen over het weinig oog hebben voor werknemers.”

Uit de zogenoemde Personeelsmonitor 2021 blijkt volgens FNV Overheid dat met name jonge ambtenaren ondertussen vertrekken naar andere sectoren met betere arbeidsvoorwaarden. Omdat de werknemers de kracht zijn waar een gemeente op drijft, zouden volgens de vakbond alle alarmbellen nu af moeten gaan bij werkgevers.

Afvalinzameling

De cao Gemeenten geldt in principe voor alle werknemers die in dienst zijn bij een gemeente of samenwerkende gemeentelijke organisatie (SGO), en dus ook voor bijvoorbeeld werknemers van gemeentelijke inzameldiensten. Het is dus niet uitgesloten dat als er de vakbonden overgaan tot acties dit gevolgen kan hebben voor de afvalinzameling in gemeenten.

Belangrijkste cao eisen vakbond

  • Een cao Gemeenten en een cao SGO met een looptijd van 2 januari 2023 t/m 31 december 2023;
  • 12 procent structurele loonsverhoging;
  • Een automatische prijscompensatie ter compensatie van toekomstige inflatie;
  • 100 euro per maand structurele nominale loonsverhoging;
  • Indexatie van het in het cao geldende minimumbrutoloon op basis van de contractloonstijging;
  • Het handhaven van de sociale zekerheid: niet afschaffen van de na-wettelijke werkeloosheidsuitkering en geen versobering van de arbeidsongeschiktheidsregeling door het afschaffen van het derde ziekte jaar; 
  • Een goede verlof- en vitaliteitsregeling voor jong en oud;