Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 06 april 2023

Drents gft komende tien jaar naar Attero

Attero verwerkt ook de komende tien jaar het gft uit elf Drentse gemeenten. Daarbij geldt een plafondtarief van 60 euro per ton gft, een aanzienlijk hoger tarief dan voorheen.

Drents gft blijft verwerkt worden bij Attero.Foto: Denis Moreau | pixabay

Afgelopen zomer zetten de gemeenten de verwerking van in totaal 77,3 kton gft in de markt, verdeeld over drie percelen. Onder het eerste perceel viel 6,3 kton gft uit de gemeente Noordenveld, waarvoor per 1 januari 2023 een verwerker werd gezocht. Onder het tweede en derde perceel vielen respectievelijk de Area-gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden (31 kton in totaal) en de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, De Wolden, Meppel, Midden-Drenthe en Tynaarlo (40 kton in totaal). Voor hun gft werd per 1 januari 2024 een verwerker gezocht. 

Lange contracten met prijsplafond

De verwerking van al het gft uit al deze gemeenten is inmiddels gegund aan Attero. Daarbij is er gekozen voor langlopende contracten voor de duur van elf jaar voor perceel 1 en tien jaar voor perceel 2 en 3, met verlengingsopties van tweemaal twee jaar. Daarbij is een plafondtarief afgesproken van 60 euro per ton gft. Dat de prijzen in de verwerkingsmarkt van gft de afgelopen jaren fors zijn gestegen, blijkt wel uit een vergelijking van dit maximale tarief met het plafondtarief van 38 euro, dat de Drentse gemeenten in hun laatste gft-aanbesteding in 2015 opnamen. Ook die werd destijds gewonnen door Attero.

Eén uitzondering

Westerveld deed als enige Drentse gemeente niet mee met de aanbesteding, aangezien deze gemeente sinds 2013 is aangesloten bij Rova. De Drentse gft-aanbesteding is begeleid door Elsinga Beleidsplanning en Innovatie.