Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 juni 2023

Recyclingoplossing voor EPS-isolatiemateriaal gelanceerd

PolyStyreneLoop maakt vanaf deze zomer de recycling van HBCD-houdend polystyreenschuim op industriële schaal mogelijk. Piepschuim dat lang richting afvalverbranders verdween, is nu welkom in Terneuzen.

Nadat de Duitse EPS Converters (GEC) Group vorig jaar de Nederlandse PolyStyreneLoop-fabriek van insolventie redde, kan deze nu officieel in gebruik worden genomen. De fabriek, die sindsdien de naam PSLoop draagt, is de eerste industriële faciliteit voor het recyclen van EPS-isolatiematerialen afkomstig van sloop- en renovatiewerkzaamheden.

"Het was een zware klus om de fabriek klaar te krijgen voor reguliere exploitatie," zegt Holger Lübke, directeur van Karl Bachl Kunststoffverarbeitung GmbH & Co KG en een van de aandeelhouders van GEC Group. "Voor de toekomst is dit een belangrijke stap om onze verantwoordelijkheid als isolatiefabrikant ook op het gebied van recycling waar te maken."

Veel belangstelling

In 2022 redde de GEC Group de PolyStyreneLoop-fabriek in Terneuzen van insolventie, waardoor het een volledige dochteronderneming van de groep werd. Er werd meer dan 17 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van de fabriek. Het project wordt ondersteund door partners uit het bedrijfsleven en door subsidies van de Europese Unie en de provincie Zeeland. Volgens de GEC Group "omdat de publieke belangstelling voor een industriële oplossing groot was en is”.

Het heeft alles te maken met verbod op de toepassing van HBCD in 2016. Lang werd deze vlamvertrager voor schuimisolatieplaten gezien als hét antwoord op brandveiligheidsvoorschriften. Het verbod hierop betekende dat tienduizenden tonnen afval van polystyreenschuim (PS) dat HBCD bevatte, niet langer op de gebruikelijke manier konden worden gerecycled. Met het recyclingconcept van PSLoop is het nu echter weer mogelijk om HBCD-houdend PS-schuim op industriële schaal te recyclen. Het resultaat is een volledig gerecyclede PS-grondstof die wordt gebruikt voor de productie van nieuwe EPS isolatieproducten. Samen met ICL is het proces ook gericht op het terugwinnen van broom als een belangrijke grondstof.

Uitrol in Europa

Met het fysieke recyclingproces kan Terneuzen momenteel 3.000 ton HBCD-houdend materiaal recyclen in 2024. De maximale uitbreidingsmogelijkheid is 8.000 ton per jaar. Het zorgt voor een CO2-besparing in de verwerkingsfase van het afval tot 50 procent.

"In een circulaire economie willen we grondstoffen zo lang mogelijk gebruiken en ze na het einde van hun levensduur verwerken, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt als grondstof voor nieuwe materialen. Het succes van dit project en het uitgebreide gebruik van deze innovatieve technologie zal zeker leiden tot een uitrol in Europa. De PS Loop-technologie is zonder de twijfel de beste technologie die momenteel beschikbaar is voor het recyclen van de groeiende hoeveelheden afval van PS-schuim", besluit Reinhard Pfaller, directeur bij Rygol Dämmstoffe, eveneens aandeelhouder van de GEC Group.

Het proces bij PSLoop uitgelegd in een korte video. Bron: YouTube/PSLoop