Met een voorstel voor EU-taxonomiecriteria geeft de Europese Commissie beleggers en bedrijven die duurzaam willen ondernemen duidelijkheid over wanneer economische activiteiten substantieel bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
De Europese Commissie (EC) heeft gisteren (13 juni) een voorstel gepresenteerd voor EU-taxonomiecriteria voor economische activiteiten die een substantiële bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie. In het 78 pagina’s tellende voorstel geeft de Commissie onder andere aan wanneer de productie van plastic verpakkingen en elektrische apparaten; de bouw, renovatie of sloop van gebouwen; en de verwerking van verschillende soorten afval het stempel ‘circulaire economische activiteit’ verdient.
De criteria moeten uiteindelijk gaan terugkomen in een Europese taxonomieverordening die duidelijk maakt wanneer investeringen beschouwd kunnen worden als duurzaam. Dit is belangrijke informatie voor beleggers, maar ook voor bedrijven die duurzaam willen ondernemen.
Hoe geeft de EC invulling aan de criteria? Een voorbeeld. Uit het voorstel volgt dat de productie van plastic verpakkingen tot 2028 als ‘circulair’ mag worden gezien als een verpakking voor tenminste 35 procent uit gerecycled post-consumer materiaal bestaat. Vanaf 2028 ligt die grens op 65 procent.
Het stempel circulair kan echter ook worden verkregen door de verpakking te ontwerpen voor hergebruik in een closed-loop of open-loop systeem. In dat geval mag er een aantal jaar voldaan worden aan genoemde eisen die de EC stelt aan de toepassing van recycled content in de verpakkingen. Verder is het nog een optie om de verpakking voor tenminste 65 procent te laten bestaan uit duurzame grondstoffen uit bioafval.
De EC eist tot slot dat plastic verpakkingen in de praktijk recyclebaar zijn en dat op schaal. Kleuren, additieven en ontwerpelementen die de recyclingstroom vervuilen en de kwaliteit van het recyclaat substantieel negatief beïnvloeden, moeten uit het verpakkingsontwerp worden geweerd. Ook heeft de EC een lijst opgesteld met stoffen met gevaarlijke eigenschappen die niet zouden moeten worden gebruikt in een circulaire verpakking.
De EU-taxonomiecriteria voor economische activiteiten die een substantiële bijdrage leveren aan de transitie naar een circulaire economie maken onderdeel uit van een groter pakket aan maatregelen waarmee de EC duurzame investeringen wil stimuleren. De EC heeft ook voorstellen gedaan voor taxonomiecriteria voor economische activiteiten die substantieel bijdragen aan duurzaam gebruik en bescherming van water en mariene hulpbronnen, preventie en bestrijding van verontreiniging en bescherming en herstel van biodiversiteit en ecosystemen.
Als aanvulling hierop heeft de EC gerichte wijzigingen goedgekeurd van de al bestaande EU-taxonomieverordening Klimaat. Deze wordt nu uitgebreid met economische activiteiten die bijdragen aan klimaatmitigatie en -adaptatie, maar die nog niet waren opgenomen – met name in de maakindustrie en het vervoer.
De criteria zijn in ruime mate gebaseerd op aanbevelingen van het Platform on Sustainable Finance. De EC heeft ook wijzigingen vastgesteld voor de EU-taxonomieverordening Rapportage, om de rapportageverplichtingen voor de nieuw opgenomen activiteiten te verduidelijken. Om de bruikbaarheid van alle regels te verbeteren is bovendien een gebruikersgids voor de EU-taxonomie gepresenteerd, die niet-deskundigen houvast moet bieden. De EC ziet het als een prioriteit bedrijven en de financiële sector de komende jaren te ondersteunen bij het werken met de EU-taxonomie.
De EC kwam gisteren ook nog met nieuwe regels voor zogenoemde ESG-ratingbureaus (ESG – Environmental, Social and Governance), die de markt voor duurzame investeringen transparanter zullen maken. ESG-ratings spelen een belangrijke rol op de EU-markt voor duurzame financiering omdat zij beleggers en financiële instellingen informatie verschaffen over bijvoorbeeld beleggingsstrategieën en risicobeheersing voor ESG-factoren.
Momenteel ontbreekt het de markt voor ESG-ratings aan transparantie. Daarom komt de Commissie met een voorstel voor een verordening om de betrouwbaarheid en transparantie van ESG-ratingactiviteiten te verbeteren. Nieuwe principes over organisatie en heldere regels die belangenconflicten moeten voorkomen, zullen de integriteit van de activiteiten van ESG-ratingbureaus vergroten.