Treurig nieuws aan de vooravond van het rondetafelgesprek over de crisis in de plasticrecyclingsector: plasticrecycler Repeats Northern Europe, voorheen Daly Plastics/Cardo gaat over tot een massaontslag. Toch zijn er lichtpuntjes waar recyclingbedrijven zich nog aan vast kunnen houden.
Ondernemer Peter Daalder meldde gisterenavond (5 maart) dat Repeats Northern Europe vier van haar vijf productielijnen stillegt. 35 medewerkers hebben hun ontslag aangezegd gekregen. Daalder vraagt zijn netwerk via LinkedIn of er ergens een plek is voor deze hardwerkende, loyale mensen. Het gaat onder andere om acht operators, vier shiftleader, een aantal heftruckchauffeurs, een controleur kwaliteit en een aantal algemene medewerkers. Onder het bericht staan veel steunbetuigingen uit de sector, die het nu al zo lang zo moeilijk heeft. Een medewerker van Sortiva informeert al voorzichtig of er onder de shiftleaders en operators bereidheid is om te verhuizen. Voor de installatie voor gemengd stedelijk afval in Vlaardingen zoekt dit bedrijf namelijk nog shiftleaders en operators.
In 2022 bracht Daalder de werkmaatschappijen Daly Plastics en Caroda nog onder bij de Repeats Group, een platform van Europese polyethyleenrecyclers. In een snelgroeiende markt was het volgens hem essentieel dat recyclingbedrijven de stap gingen maken ‘van de amateurs naar het betaald voetbal’. Consolidatie was in zijn ogen onontkoombaar in de recyclingsector.
Daalder zag een enorme potentie in de recycling van polyethyleen folies, waarin zijn familiebedrijf zich had gespecialiseerd. Europese regels voor de toepassing van recyclaat die in de pijplijn zaten, zouden er voor gaan zorgen dat recyclers hun productie flink moesten gaan opvoeren. Van de Repeats Group, één van de partijen die hem destijds had benaderd voor een overname, wist hij dat ze mikten op een ontwikkeling van 200 tot 250 kton productiecapaciteit binnen een paar jaar. Als hij zelfstandig zijn capaciteit zou willen opvoeren tot een dergelijk tonnage, zou de schuldenlast voor zijn familiebedrijf stijgen met 100 tot 150 miljoen euro. Zo’n risico wilde hij niet nemen met zijn familie. En dus koos hij voor aansluiting bij de Repeats Group.
Sinds Daalder zijn bedrijf verkocht aan genoemde groep zag hij echter dat de markt ging tegenzitten. Vele concullega’s in de plasticrecyclingsector vielen al om. En nu heeft de Repeats Group dus moeten besluiten nagenoeg al de lijnen stil te leggen en de mensen met wie Daalder zijn bedrijf groot heeft gemaakt te ontslaan. Hij wil er nu naar eigen zeggen alles aan doen om zijn oude team weer bij een goede werkgever onder te brengen. Ondertussen hoopt hij dat de politiek snel in actie komt om de Repeats Group te helpen overleven.
De crisis in de plasticrecyclingsector is al ruim een jaar onderwerp van gesprek in Den Haag. Maar tot concrete maatregelen om bedrijven te helpen overleven komen de beleidsmakers maar niet. Vanmorgen praatten experts Tweede Kamerleden tijdens een rondetafelgesprek bij over wat ze kunnen doen om de benarde situatie van plasticrecyclingbedrijven te verbeteren. Het onderstreept nog maar eens dat de crisis op de politieke agenda staat. Maar tijdens zo’n gesprek worden er geen knopen over concreet beleid doorgehakt.
Hoopvol is misschien wel dat de sector gisteren achter de schermen overleg had met verschillende ministeries over de crisis. Het FD meldt dat in dit topoverleg om financiële steun is gevraagd. De Vereniging Afvalbedrijven stelt dat er zo’n 100 miljoen euro per jaar nodig is om de resterende recyclingcapaciteit overeind te houden. Een nationale bijmengverplichting voor recyclaat in plastic die bedrijven zou kunnen helpen, wordt niet eerder dan in 2027 van kracht, als die al doorgaat, en een Europese verplichting pas in 2030.
Een ander lichtpuntje: vlak voor het kerstreces nam de Tweede Kamer nog een motie aan van Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek waarin het kabinet wordt opgeroepen een overbruggingsfinanciering in te stellen om plasticrecyclingbedrijven te ondersteunen tot er een bijmengverplichting voor hun recyclaat in werking treedt. De vraag is wel of en wanneer het kabinet dan tot een concrete regeling komt.
Vanmiddag dienen Kamerleden mogelijk nieuwe moties in om de plasticrecyclingsector uit het slop te trekken. Dit naar aanleiding van het circulaire-economiedebat van eind vorig jaar in de Kamer. Vermoedelijk wordt hier dinsdag 11 maart plenair over gestemd.