Tien grote bedrijven, onder leiding van MVO Nederland, willen dat het kabinet actie onderneemt om de circulaire economie te stimuleren. Ze pleiten voor onder meer het veranderen van btw-regels en het stimuleren van hoogwaardige recycling.
Al twintig jaar vormt circulaire bedrijvigheid zo’n 4 tot 5 procent van het bruto binnenlands product van Nederland, en met de huidige lijn lijkt Nederland in deze circulaire impasse vast te blijven zitten. Deze impasse kost Nederland cruciale kansen voor economische groei, strategische onafhankelijkheid en milieubescherming. Dit geven tien grote bedrijven, waaronder Renewi, Boer Group, Ikea en Avantium, samen met MVO Nederland aan. Zij doen een constructieve en dringende oproep aan het kabinet om moedige keuzes te maken om de circulaire economie uit de huidige impasse te halen. Dit laten ze weten in een manifest dat ze vanmiddag aan de Tweede Kamer gaan aanbieden.
De bedrijven, die gezamenlijk een jaarlijkse omzet van 10 miljard euro vertegenwoordigen, geloven dat sterk circulair Nederlands bedrijfsleven realiteit kan worden en proberen zelf ook een serieuze bijdrage te leveren aan de circulaire economie. Daarin zijn ze zelf nog niet perfect, geven ze toe, maar wel gedreven om op grotere schaal te bouwen aan circulaire en fossielvrije bedrijvigheid. Ze geven daarbij wel aan dat ze pas schaal gaan bereiken als er andere politieke keuzes worden gemaakt.
In het manifest stellen ze zes maatregelen voor om de circulaire economie op schaal te brengen, waaronder het invoeren van een wet tegen de 'ultra fast fashion-invasie', circulair inkopen verplichten bij overheidsaanbestedingen en het inzetten op normerende en beprijzende maatregelen. Maatregelen als een btw-verlaging op reparatie van meubels en huishoudapparaten, het schrappen van de dubbele btw op tweedehandsartikelen en het belonen van recyclaat kunnen helpen om circulaire investeringen te doen, zolang ze consistent zijn en er een langetermijnperspectief achter zit.
Andere maatregelen zijn het creëren van publiek-private investeringsfondsen en experimenteerruimte voor circulaire doorbraken om innovaties te versnellen. En het stimuleren van hoogwaardige recycling door sorteerverplichtingen te verscherpen en verbranden duurder te maken dan recyclen.
Directeur-bestuurder Ankie van Wersch van MVO Nederland: "Een sterk, circulair Nederlands bedrijfsleven ligt binnen handbereik, maar vereist nieuwe economische spelregels die circulaire producten betaalbaar en toegankelijk maken voor alle Nederlanders. De bal ligt nu bij het kabinet. Alleen door gerichte maatregelen kunnen we ons toekomstig verdienvermogen versterken en een werkelijk circulaire economie realiseren."