De Europese Commissie heeft vijftien grote autofabrikanten beboet, omdat ze jarenlang hebben samengewerkt in een kartel. De afspraken gingen over het recyclen van oude auto's.
De autofabrikanten hadden afgesproken om autodemontagebedrijven niet te betalen voor het uit elkaar halen van auto’s, omdat die bedrijven al genoeg winst zouden maken op de gesloopte onderdelen. Daarnaast spraken de fabrikanten onderling af om niet naar buiten te brengen hoeveel procent gerecycled materiaal ze in een nieuwe auto verwerkten of hoeveel materiaal van een oude auto ze hergebruikten. “Hun doel was om te voorkomen dat consumenten recyclinginformatie in overweging nemen bij de aanschaf van een auto”, geeft de Europese Commissie aan. “Dit zou de druk op bedrijven kunnen verlagen om verder te gaan dan de wettelijke eisen.”
De kartelsamenwerking bestond ruim vijftien jaar en duurde van 2002 tot en met 2017. De brancheorganisatie Europese Automobiel Fabrikanten Associatie (ECEA) begeleide het kartel. De samenwerkende fabrikanten waren BMW, Ford, Honda, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Renault/Nissan, Stellantis, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo. Alle bedrijven hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend en stemden in met een schikking.
In totaal bedraagt de boete 458 miljoen euro. De hoogste boete is voor Volkswagen en bedraagt ruim 127 miljoen euro. Vorig jaar boekte Volkswagen nog een winst van 12,4 miljard euro. Renault/Nissan moet een boete van ruim 81 miljoen euro betalen. Dit bedrijf boekte vorig jaar nog een winst van 2,8 miljard euro. Ook ECEA kreeg een boete, van 500.000 euro.
Mercedes-Benz was ook bij de kartelvorming betrokken maar ontliep een boete van zo’n 35 miljoen euro omdat dit bedrijf de Commissie van het bestaan van het kartel op de hoogte stelde. Ook Stellantis, Mitsubishi en Ford kregen een minder hoge boete vanwege hun medewerking en het aanleveren van bewijs aan de Commissie.
Eurocommissaris Teresa Ribera (Schone, rechtvaardige en competitieve transitie): “We hebben stevige maatregelen genomen tegen bedrijven die samenspanden om concurrentie op het gebied van recycling te voorkomen. We tolereren geen enkele vorm van kartels en dat geldt ook voor kartels die het bewustzijn van de klant en de vraag naar milieuvriendelijkere producten onderdrukken. Hoogwaardige recycling in belangrijke sectoren, zoals de automobielsector, is van cruciaal belang voor het behalen van onze doelstellingen voor de circulaire economie. Niet alleen om afval en emissies te verminderen, maar ook om afhankelijkheden te verminderen, productiekosten te verlagen en een duurzamer en concurrerender industrieel model in Europa te creëren.”
Zo’n drie jaar geleden maakte de Commissie bekend onaangekondigde inspecties te hebben uitgevoerd, vanwege haar zorgen over kartelvorming. Die zorgen zijn dus gegrond gebleken.