Als Renewi E-waste kan de recycler van elektronica zich beter internationaal profileren, vertelt managing director Bas van Ginkel. En dat is voor de toekomst wel zo handig. “Nu is de tijd om langetermijncontracten af te sluiten.”
Na dertig jaar gaat Coolrec verder als Renewi E-Waste. Dat bleek deze week op de plastic recyclingbeurs PRSE in de Rai, waar Coolrec en Renewi nu één stand vormden waar ze in voorgaande jaren nog ieder apart stonden. De gefuseerde stand geeft meteen aan hoe logisch de stap is. “Coolrec levert specialistische gerecyclede kunststoffen PS en ABS. Renewi levert r-PP en r-PE.Voor afnemers die in al deze producten geïnteresseerd zijn was dat wat onhandig. Die zijn gebaat bij één loket en één contract", motiveert Bas van Ginkel, die zich nu managing director van Renewi E-waste mag noemen. Een andere reden is dat Coolrec lang niet meer alleen koel- en vriesapparatuur verwerkt. Ook huishoudelijke kleine en grote apparaten met een stekker en bedrijfsapparatuur vinden hun weg naar de verwerkingslocaties in Nederland, België en Frankrijk.
Onder de nieuwe vlag is groei in vooral de afzet van gerecyclede materialen eenvoudiger. Zeker voor hoofdproducten metaal, plastic en glas – hoewel deze laatste intern bij Renewi wordt afgezet aan Maltha. Groei is ook mogelijk door de afzet van nieuwe materialen die nu nog verbrand worden. Van Ginkel denkt dan vooral aan polyurethaan, oftewel Pur. “Apparaten met isolatie zoals vrieskasten en boilers bevatten 10 tot 15 procent Pur. Hoe beter geïsoleerd, hoe meer Pur. Wij kunnen het Pur heel goed mechanisch recyclen tot een zuiverheid van 98-99 procent. De volgende stap is een chemische bewerking zodat er weer nieuw toepasbaar Pur ontstaat. Die processtap gaan wij niet doen. Daar zoeken we een partner voor, maar de technologie ervan is voor Pur uit apparaten nog niet volledig uitontwikkeld. Voor Pur uit matrassen overigens wel, dus we zijn hoopvol.”
Daarnaast ziet Van Ginkel ook groeiperspectieven in de inname van specifieke e-waste producten. “In koel- en vries zijn we in Nederland marktleider, maar er zijn nog tal van productsegmenten waar wij met onze specialistische kennis toegevoegde waarde kunnen bieden aan de recycling ervan.“ Groei hoeft niet alleen organisch te zijn. Ook voor samenwerkingen staat Renewi open, ook uit het buitenland, want de markt voor recycling van AEEA is een Europese, zo niet mondiale.
De huidige crisis op de grondstoffenmarkt ervaart Van Ginkel ook, zeker als het om plastics gaat. “We ervaren zeker enorme prijsdruk, maar ik ben blij dat we desondanks zwarte cijfers hebben geschreven het afgelopen jaar. Dat komt ook omdat PS en ABS technische kunststoffen zijn die gericht zijn op een specifieke specialistische markt.” Het recyclaat is dus niet te vergelijken met bulkgrondstoffen als pet, waar prijs de alles doorslaggevende factor is.
Over de huidige kermende en piepende markt van recyclaat wil Van Ginkel nog wel wat kwijt. “Natuurlijk moet er regulering komen, maar die komt er ook zeker. Het is een kwestie van tijd. En iedereen weet dat dit soort processen niet zo snel gaan. Daarom is het goed dat de druk wordt opgevoerd om dat proces te versnellen. Maar ik roep tegelijkertijd de producenten op om zelf ook actie te ondernemen. Zij weten dat die regulering er aankomt. Dus waarom afwachten? Ga nu langetermijnverbindingen aan met leveranciers van recyclaat. Dat geeft garanties voor de toekomst wat betreft prijs en volume.”