Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 08 juli 2025

Steun voor recyclingsector uit het Cohesiefonds?

Recyclers die in de problemen zitten, krijgen op termijn hulp uit Brussel. In ieder geval via nieuwe wet- en regelgeving, maar mogelijk ook in de vorm van financiële steun.

Plastic kan in de EU steeds beter worden gesorteerd voor recycling, net als textiel, maar de vraag naar gerecycled materiaal blijft flink achter. | William Moore

Op de Milieuraad in Luxemburg bracht de Europese Commissie (EC) afgelopen maand last minute een extra agendapunt is: de penibele situatie van Europese textiel- en plasticrecyclers. Ze lijden onder goedkope import van virgin plastic, een overschot aan te recyclen materialen, oneerlijke concurrentie uit derde land en hoge energieprijzen. Verschillende recyclers, ook in Nederland, gingen al kopje onder. Tijdens de vergadering van milieuministers, benadrukte de EC, en Nederland ook, dat een sterke recyclingsector noodzakelijk is voor de transitie naar een circulaire economie.

De EC gaf daarbij aan dat vanuit het Cohesiefonds wordt gekeken naar steun voor de sector. Ook benadrukte ze het belang van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) en de EU-Kaderrichtlijn afval (Kra), waarin UPV wordt geregeld voor de textielsector. Dat schrijft staatssecretaris Thierry Aartsen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Tijdens de Milieuraad gingen verschillende lidstaten volgens Aartsen in hun interventie in op het belang van het creëren van een goed functionerende interne markt voor recycling en financiële steun aan de sector. Ook Nederland onderstreepte het belang van financiële steun aan de sector. Door een klein aantal lidstaten werd bovendien het belang benadrukt van preventiemaatregelen en voldoende informatievoorziening naar de consument.

De crisis in de Europese recyclingsector is er zeker niet mee opgelost, maar bemoedigend is het dat er op het hoogste niveau in de EU wordt gesproken over de problemen én mogelijke oplossingen. Tegelijkertijd besloten milieuministers op de bewuste Milieuraad nog om recyclingambities onder de Circulaire Voertuigenverordening wat terug te schroeven, tot teleurstelling van afval- en recyclingbedrijven en milieuorganisaties. Dus of de ernst van de situatie echt goed tot de beleidsmakers is doorgedrongen, valt nog te bezien.